luni, 20 ianuarie 2014

Publicat la 1/20/2014 01:17:00 p.m. de Anonim

Noul regulament local pentru taximetrie a fost dezbătut la Primăria Mediaş. Nu fără "scântei"


Cine-i verifică pe piraţi? De ce este nevoie de staţii? Dar de dispecerat? Acestea au fost principalele probleme ridicate de către taximetriştii medieşeni la dezbaterea noului regulament care urmează să fie adoptat de Consiliul Local.


Autor: Alex PÎNTEA

La nivelul municipiului lucrează, în prezent, 248 de taximetrişti şi nu se vor mai elibera autorizaţii noi. Odată cu modificarea legii taximetriei se impune şi modificarea regulamentului care se aplică în municipiul Mediaş. O dezbatere publică pe această temă a avut loc miercurea trecută şi a strâns zeci de taximetrişti în sala de şedinţe „Daniel Thellmann“ a Primăriei Mediaş. Una dintre problemele ridicate de cei care lucrează în branşă a fost aceea a şoferilor care efectuează transport de persoane „la negru“. „Eu sunt taximetrist independent şi plătesc toate taxele impuse de lege. Mă interesează cine-i verifică pe piraţi, pe cei care fac transport de persoane fără niciun fel de acte? Aş vrea să se precizeze clar în regulament cine merge în teren pentru a-i depista“, a ridicat vocea unul dintre taximetriştii prezenţi la dezbatere.

Nu vor staţii şi dispecerat

Conform legii, taximetriştii sunt obligaţi, din acest an, să deţină o staţie de emisie-recepţie şi să fie afiliaţi la un dispecerat. Măsura a stârnit nemulţumirea taximetriştilor independenţi. „Acest proiect de regulament atentează la ultimul gram de independenţă pe care îl avem. Nu vreau staţie şi dispecerat, nu îmi doresc să lucrez cu un dispecerat. Consider că ar trebui să fie opţională dotarea cu staţii şi afilierea la un dispecerat“, a fost de părere un alt taximetrist. În timpul discursului acestuia, reprezentantul municipalităţii s-a apropiat de taximetrist pentru a-i arăta legea şi a-i spune că aceasta nu se negociază.

Fără beţivi în taxi

La dezbaterea publică au fost prezenţi şi mai mulţi consilieri locali, dar şi comandantul Poliţiei Mediaş. Comisarul şef Ion Cimpoeru a explicat că este nevoie ca în regulament să fie prevăzut faptul că taximetriştii au dreptul să refuze persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice. „Să fie prevăzut în mod expres refuzul categoric al taximetriştilor pentru persoanele care le solicită transport şi sunt în stare vădită de ebrietate sau sunt violente faţă de aceştia, în sensul că îi ameninţă. Chiar îi rog să refuze categoric transportul acestora. De asemenea, îi rog să fie atenţi dacă transportă persoane care au asupra lor bunuri şi li se aduce la cunoştinţă că provin din comiterea unor infracţiuni. Au obligaţia să îi denunţe pe aceştia“, a avertizat Cimpoeru.

Ţinuta contează. La fel şi uzura maşinii

Regulamentul mai prevede că autoturismele folosite ca şi taximetre nu pot fi mai vechi de zece ani. De asemenea, taximetriştii riscă amenzi în cazul în care umblă în pantaloni scurţi, tricou sau se încalţă în şlapi.
    Trimite prin e-mail