luni, 13 ianuarie 2014

Publicat la 1/13/2014 01:37:00 p.m. de Anonim

Cristian Gog: „Mă hrănesc din emoţiile şi din energia publicului!“ | FOTO

Talentul înseamnă, în primul rând, foarte multă muncă. Aşa ajung oamenii normali să facă lucruri aparent paranormale. Ce este mentalismul, cum se cultivă această abilitate, dar şi care sunt limitele imposibilului ne explică însuşi Cristian Gog, într-un interviu exclusiv acordat Monitorului de Mediaş despre paranormal, talent, iluzionism şi acel strop de magie de care avem nevoie pentru a fi oameni.


Monitorul de Mediaş: Cristian Gog crede în paranormal?
Cristian Gog: Nu cred în paranormal. Nu am susţinut niciodată că sunt paranormal, că am anumite puteri... Sunt două tabere: cei care au văzut în presă ceva, pentru că s-au scris multe, iar în anumite emisiuni TV s-au spus multe, şi cei care şi-au făcut o părere - Gog are nişte puteri - şi o ţin una şi bună: „am văzut eu că a făcut o chestie“. Eu le spun tuturor: „Amice, prietene, nu am nimic în plus faţă de tine, sunt un om normal care face nişte lucruri aparent imposibile, dar asta e treaba mea“!

Monitorul de Mediaş: Se poate spune că ai un talent special?
Cristian Gog: E greu să defineşti talentul. E foarte multă muncă şi depinde de felul în care definim talentul. E greu. Eu nu mă consider neapărat talentat. Încerc să creez un anumit raport cu publicul, să comunicăm normal.


Monitorul de Mediaş: Cum a fost prima dată când ai urcat pe scenă?
Cristian Gog: De multă vreme am urcat pe scenă şi am mai făcut şi altceva. Eram foarte pasionat de dans, de break-dance mai exact, dar nu vă închipuiţi că a fost cine ştie ce. Am avut chiar şi o trupă cu un bun prieten din liceu şi am urcat pe scenă prima dată la balul bobocilor din clasa a IX-a. Pe urmă am mai urcat şi am cântat, am fost vreo 3-4 ani şi DJ, aşa că sunt destul de obişnuit cu scena.  

Monitorul de Mediaş: Nu e diferit când faci un astfel de spectacol?
Cristian Gog: Ba da, este cu totul altceva. Mie îmi place foarte mult să interacţionez cu publicul, eu din asta mă hrănesc, din emoţiile şi din energia lor. Practic, asta mă face să rezist pe scenă, două, trei sau patru ore, în funcţie de cât durează spectacolul. Niciun spectacol nu este la fel cu celălalt, sunt diferite. 

Monitorul de Mediaş: Când şi cum ai descoperit că îţi place iluzionismul, mentalismul?
Cristian Gog: De mic am simţit atracţia asta faţă de domeniu. Îmi amintesc că, o dată la nu ştiu cât timp, singurul post de televiziune care era transmitea nişte emisiuni gen cabaret, emisiune de varietăţi în care erau şi numere de magie. Erau preluate din alte ţări. Am tras cu ochiul cât de cât, am mai găsit nişte casete video la nişte prieteni aduse din alte ţări cu spectacole întregi de magie. E un domeniu foarte dezvoltat afară, chiar dacă la noi, în România, abia acum începe să prindă viaţă. În fiecare an se organizează tot felul de festivaluri în diferite ţări şi se adună foarte mulţi magicieni din toată lumea.

Cristian GOG | mentalist:  „Un mentalist este o persoană care are capacitatea de a identifica şi manipula unul sau mai multe elemente parapsihologice ale intelectului uman. Vreau să demonstrez că anumite procese mentale se pot observa şi detecta, prin semnale pe care toţi le emitem conştient sau inconştient. Uneori, încerc să influenţez gândurile cuiva, pentru a mă afla într-o poziţie în care să îi pot spune ceea ce gândeşte. Aici apare puterea sugestiei: capacitatea de a implementa anumite idei sau gânduri (imagini, sunete, mirosuri etc.) în mintea cuiva, astfel încât respectiva persoană să creadă că îi aparţin.“

Monitorul de Mediaş: Ce este, de fapt, mentalismul?
Cristian Gog: Este cu totul altceva. Chiar dacă îşi are rădăcinile în iluzionism, e o ramură de sine stătătoare şi e un domeniu foarte bine dezvoltat. Spre deosebire de iluzionismul clasic, în mentalism nu există flăcări, nu există iepuraşi, nu există asistente. Practic, nu mai există acele cutii cu trape, mese, cutii în care bagi săbii, care iau foc, chestii cu şerpi, nu există. Eşti tu şi gândurile oamenilor, despre asta este vorba. Este ceva greu de exersat. În iluzionismul clasic, stai zece ore în faţa oglinzii şi repeţi. Când vorbim de mentalism, totul este interactiv 100%, nu poţi să stai singur în oglindă să îţi citeşti gândurile.


Monitorul de Mediaş: Când şi cum exersezi, atunci?
Cristian Gog: În permanenţă, cu oameni pe care nu îi cunoşti şi chiar cu prietenii, uneori, dacă nu se supără. Nu poţi să citeşti gândurile oamenilor dacă ei nu vor. Oarecum e o iluzie. Uneori este, uneori nu. Eu nu am spus niciodată că tot ceea ce fac eu este real, pentru că - să ne înţelegem - sunt iluzionist la bază. Da, o parte este reală, iar aici vorbim de psihologie, de tehnicile de sugestionare care se aplică şi în hipnoză. Practic, analizezi o persoană, reacţii, comportament, absolut tot şi încerci să identifici nişte elemente care să te ajute să ajungi la nişte presupuneri, pe baza cărora tragi apoi nişte concluzii pe care apoi trebuie să le exprimi.


Monitorul de Mediaş: Cum ai caracteriza spectacolul „Imposibilităţi“ care l-ai prezentat în Mediaş?
Cristian Gog: Este un spectacol... imposibil, după cum îi spune şi numele. Se întâmplă nişte lucruri imposibile în el, aşa consider eu, chiar dacă unele lucruri nu sunt tocmai de domeniul fantasticului, e puţin probabil să se întâmple la fiecare show, dar uite că până acum, de fiecare dată, s-a întâmplat! E vorba despre citirea gândurilor, despre influenţarea gândurilor. Cu toţii, dacă reuşim să ne concentrăm suficient, să comunicăm cu subconştientul nostru, prin puterea gândurilor noastre putem să facem nişte lucruri cu adevărat incredibile. Mai este vorba şi de o parte foarte importantă a mentalismului: efectul de predicţie.

Turneu naţional

În aprilie 2013, clujeanul Cristian Gog a demarat primul turneu naţional de mentalism în România. Câştigătorul concursului „Românii au talent“ a ajuns în mai multe oraşe ale ţării cu spectacolul „Imposibilităţi“. Medieşenii au avut şansa să îl vadă şi să îl cunoască pe Cristian Gog la sfârşitul anului trecut, atunci când Sala Traube a fost neîncăpătoare.

A consemnat Alex PÎNTEA
    Trimite prin e-mail