marți, 17 decembrie 2013

Publicat la 12/17/2013 02:57:00 p.m. de Redacţie

Jurământul lui Hipocrat, cu şpaga în regulă

Luna cadourilor pare să le dea ghes unora să fie darnici şi generoşi. Numai că, dacă e să te ia fiorii generozităţii pe banii altora, atunci nu e chiar în regulă treaba. Bunăoară, mai marele Consiliului Judeţean din Brăila s-a trezit bălmăjind din gură o propunere care i s-a părut interesantă. Adică, ce-ar fi dacă şpaga la doctor s-ar plăti legal, la casieria spitalului? După mintea lui, ar fi excelent. Doamne, apără şi păzeşte, dar mare mai e grădina Ta!

Milu OLTEAN
Poate ar fi fost mai nimerit în perioada asta a anului să vorbim de brazi, Moş Crăciun, daruri, cozonac şi colinde, decât de spitale. Şi totuşi... Într-o zi în care parlamentarii s-au fofilat printre scaune cu o pseudo-lege a hobby-ului pentru ei înşişi, iar mai apoi s-au tupilat în păpuşoi când a venit vorba de a le scoate cătuşele unora dintre condamnaţii cu pedepse de până la 6 ani de închisoare, un tovarăş de la Brăila a făcut cinste judeţului său şi tuturor românilor care cotizează cu stoicism şi perseverenţă la sistemul de sănătate şi a propus legalizarea şpăgii la medic. Da, aţi citit bine! Şeful CJ Brăila vrea ca plicul cu şpaga să nu mai meargă pe cunoscutul traseu pacient-buzunarul medicului, ci vrea să-l deturneze pe la casieria spitalului, care ar trebui să reţină 20% din bani, restul urmând să fie încasat de medic. Mândru nevoie mare de găselniţa sa, mai marele de la Brăila a decretat ca un cocoş cocoţat pe grămada de bălegar că propunerea sa a fost deja trimisă la Ministerul Sănătăţii. Păi să nu-ţi vină să pui mâna pe un par şi să-l iei la goană pe distinsul brăilean, după o aşa aberaţie? Să te mai miri că merge treaba în sărmana noastră ţărişoară aşa cum merge? Asta ne mai trebuie, să legalizăm şpaga! Nu luptăm contra acestor moravuri, nu ne preocupăm să evităm astfel de situaţii, ne doare-n cot când vine vorba de eliminarea acestor apucături, ci pur şi simplu luăm problema de ambele urechi şi-o pupăm drăgăstos pe buze. Sau pe portofel, cum vreţi. Se ştie că şpaga la medic e o obişnuinţă şi prin mai toate spitalele se discută despre acest subiect cu lejeritate şi normalitate frapantă, dar când auzi un reprezentant al statului făcând o asemenea propunere, zău că-ţi vine să o iei aiurea pe câmpii. 
Oare cum se simt milioanele de români cinstiţi, cotizanţi la sistemul de asigurări de sănătate, care au văzut propunerea brăileanului? Cum altfel decât umiliţi, atunci când un individ fără scrupule le aruncă la gunoi contribuţiile şi îi îndeamnă să treacă şi pe la casierie pentru a lăsa legal plicul cu şpagă? Nu e un secret pentru nimeni că stăm prost la capitolul sănătate, că gestionăm un sistem găunos al asigurărilor, al căror buget nu poate fi controlat şi pus în ordine şi care are mari probleme cu scurgerea aiurea a banilor. Acceptăm şi că, odată internaţi în spital, suntem nevoiţi să apelăm şi la suplimente de hrană de acasă, să băgăm mâna în buzunar pentru medicamente şi tifon, dar chiar să ajungem după mintea unui… spuneţi-i cum vreţi, să dăm şpagă şi nu oricum, ci în mod legal? Nu-i deloc o contradicţie în termenii ăştia, şpagă şi legalitate? În mintea brăileanului se pare că nu şi ferească-ne Sfântul dacă şi alţii vor gândi ca el. De jurământul lui Hipocrat, mai zicem ceva? Poate era mai bine să vorbim despre reni, sanie cu zurgălăi, Moş Crăciun... Chiar, oare Moşul n-ar merita şi el o şpagă pentru daruri? Dacă tot e liber la şpăgi...
    Trimite prin e-mail