duminică, 17 noiembrie 2013

Publicat la 11/17/2013 03:39:00 p.m. de Anonim

Ponta „vinde“ Romgaz la Londra


Premierul Victor Ponta s-a aflat miercuri în capitala Marii Britanii, unde a asistat la începerea tranzacţiilor pe bursa londoneză cu acţiunile Romgaz, vândute sub formă de certificate de depozit.

Primul-ministru a deschis şedinţa Bursei din Londra în prima zi de listare a societăţii româneşti Romgaz. “Este un moment istoric pentru ţara mea. Este prima dată când o companie românească de stat este listată în cadrul unei asemenea proceduri internaţionale. Nu-mi ascund satisfacţia pentru o IPO (ofertă publică iniţială) de succes şi aş vrea să felicit Romgaz şi ceilalţi actori implicaţi, Goldman, în această operaţiune complexă şi dificilă”, a declarat el.
La rândul său, Xavier Rolet, CEO London Stock Exchange, s-a declarat onorat de faptul că prima privatizare românească prin listare internaţională a fost gazduită de instituţia pe care o reprezintă. “Este o plăcere să găzduim noi prima privatizare românească pe Bursa din Londra printr-o listare internaţională. (...) România are un rol special în inimile noastre”, a declarat şeful Bursei din Londra.
Ponta şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că dupa listarea Romgaz vor urma şi alte companii româneşti anul viitor. “După această poveste de succes, trebuie să privim înainte şi vom reveni anul viitor la Londra cu Hidroelectrica, Electrica şi alte companii publice româneşti. Şi sper că prin aceasta adresăm un mesaj puternic şi important companiilor internaţionale, acela că România îşi manifestă deschiderea către lume şi poate utiliza un potenţial pe care nu l-a folosit până acum”, a mai afirmat premierul.
În cadrul aceleiaşi zile, primul-ministru Victor Ponta a participat, la Londra, la o masă rotundă cu  consultanţii financiari şi comunitatea de investitori interesaţi de oportunităţile de afaceri din România. Potrivit biroului de presă al Guvernului, companiile care au avut reprezentanţi la întâlnirea cu primul-ministru Victor Ponta sunt: City of London Investment Management, Fondul Proprietatea, Bank of New York, Citigroup, Credite Suisse, Deutsche Bank, Erste Group, Goldman Sachs, JP Morgan, SocGEN, Unicredit, Wood&Co, CMS Cameron McKenna, Romgaz deal.
Data de 12 noiembrie a fost anunţată pentru listarea Romgaz atât pe bursa din Bucureşti, cât şi pe cea de la Londra, încă de la lansarea ofertei publice prin care statul a vândut 15% din acţiunile producătorului de gaze naturale.
Profitul net al Romgaz a scăzut cu 55% în primele nouă luni ale acestui an, la 410,6 milioane lei, iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei, ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import. (A. L.)
    Trimite prin e-mail