sâmbătă, 19 octombrie 2013

Publicat la 10/19/2013 12:22:00 p.m. de Redacţie

Turnul Trompeţilor aşteaptă mai multe donaţii

Comunitatea evanghelică va organiza Ziua Porţilor Deschise la Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta“ şi Turnul Trompeţilor.


Autor: Alex PÎNTEA

Campania iniţiată de Organizaţia de Tineret a PDL Mediaş şi Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta“ continuă la nivelul municipiului. Pentru a impulsiona societatea civilă să se implice mai mult în acest proiect, s-a decis ca în această toamnă medieşenii să fie invitaţi să treacă pragul celor două monumente.

Costuri ridicate

Organizatorii spun că este nevoie ca un număr mai mare de medieşeni să se implice prin donaţii, în condiţiile în care costurile estimate ale lucrărilor se ridică la aproximativ 140.000 de lei. „Noi am început căutarea unei firme şi realizarea unui deviz estimativ. Acesta a fost făcut şi se ridică la 140.000 de lei. Este o sumă foarte mare. Fiind proprietari, noi am pornit acest proiect, dar suntem o comunitate mică în Mediaş, de aceea apelăm la sprijinul instituţiilor, Primăriei, partidelor politice, dar şi al persoanelor fizice pentru a contribui la aceste costuri. Momentan nu este un rezultator satisfăcător. Poate este prea devreme, deoarece noi ne-am propus să strângem bani până în anul 2014“, arată Gerhard Servatius-Depner, preot paroh la Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta“.

Veghează deasupra cetăţii

Turnul Trompeţilor are nevoie de reparaţii la acoperiş, este nevoie de renovarea celor patru turnuleţe, de reabilitarea secţiunii cu ceasuri, clopote şi statuetă, dar şi a corpului turnului. Pentru a-i convinge pe medieşeni să se implice, în această toamnă se va organiza o zi a porţilor deschise cu vizitarea lăcaşului de cult şi a Turnului Trompeţilor. Astfel, toţi cei interesaţi vor avea ocazia să urce în turn şi să vadă oraşul de la înălţime. „Ne-am propus să organizăm şi o zi a porţilor deschise în această toamnă. Ideea este aceea de a impulsiona campania pe care o derulăm şi a de a-i face pe oameni să vină să viziteze Biserica Evanghelică, dar şi să urce în turn de unde imaginea oraşului este splendidă“, mai spune Servatius-Depner.

Cei care doresc să doneze pentru reabilitarea Turnului Trompeţilor au la dispoziţie conturile RO55VBBU2511SB1814882701 (lei) şi RO90VBBU2511SB1814881101 (euro), deschise la Volksbank Mediaş.

Între primele zece din lume

Turnul Trompeţilor este cunoscut în lumea largă datorită înclinaţiei sale de la sol. Turnul este înalt de 68,5 metri şi a fost ridicat în secolul al XV-lea. Chiar şi în ziua de azi, este singura clădire ce poate fi văzută din orice zonă a oraşului. Clasificat printre primele zece turnuri înclinate ale lumii şi cu siguranţă unul dintre cele mai înalte din ţară, Turnul Trompeţilor este acoperit cu ţiglă smălţuită şi se încadrează în structura arhitectonică a Bisericii Evanghelice „Sfânta Margareta“. Monumentul îşi leagă numele şi de domnitorul valah Vlad Ţepeş, care a fost închis aici în anul 1476, în urma unui conflict cu Matei Corvin.
    Trimite prin e-mail