sâmbătă, 19 octombrie 2013

Publicat la 10/19/2013 12:36:00 p.m. de Redacţie

Dreptul la viaţă! O mamă are nevoie urgentă de un transplant de ficat


„Vreau să îmi văd copiii crescând. Asta îmi dă putere să continui“. Sunt cuvinte cutremurătoare spuse de o mamă care la 30 de ani are nevoie de un transplant de ficat pentru a trăi. Mihaela Belciu luptă zi de zi pentru a le oferi un viitor celor trei băieţi ai săi. Diagnosticată cu o boală necruţătoare, medieşeanca se roagă pentru o minune care să îi permită să îşi continue viaţa. 


Autor: Alex PÎNTEA

În luna februarie, viaţa Mihaelei s-a schimbat radical. Atunci a primit vestea că suferă de ciroză hepatică şi ascită, fapt care implică un transplant de ficat. Mamă singură a trei băieţi, tânăra a început lupta cu boala necruţătoare. „De boala mea am aflat în luna februarie. În luna ianuarie nu m-am simţit bine, am mers la medic şi m-a întrebat dacă am cu cine lăsa copiii, pentru că este o problemă mai gravă. Mi-a spus că ficatul îmi este în apă, la fel ca şi alte organe, iar diagnosticul a fost ciroză hepatică şi ascită. Între timp, am şi varice esofagiene, un început de hernie la stomac, am fost internată la Mureş şi la Bucureşti, iar acum mi-au spus să îmi caut donator, pentru că neapărat îmi trebuie un alt ficat“, povestește ea.

Sprijin de la comunitate

Pentru a putea trăi, Mihaela urmează în prezent un tratament costisitor. Drama prin care trece ea nu i-a lăsat indiferenţi pe cei din jur, care o sprijină constant. Crucea Roşie subfiliala Mediaş, dar şi mulţi medieşeni i-au întins o mână de ajutor şi o sprijină pentru a putea merge înainte. „Eu am lucrat până în momentul în care m-am îmbolnăvit. Acum am sprijin de la oameni care vor să mă ajute, care ştiu de boala mea şi ştiu că nu pot lucra. Am încercat să îmi fac pensie de boală, dar nu am reuşit“, povesteşte tânăra.

Luptă pentru copii

Mihaela Belciu are 30 ani, este divorţată şi a născut trei băieţi pe care îi creşte singură. Pentru ea, fiecare zi este una de luptă, iar cei care îi dau puterea să continue sunt copiii ei. „Întotdeauna numai pentru copii am muncit, am luptat. Câteodată parcă nu mai pot, dar tot ce fac este pentru ei. Şi eu am crescut fără părinţi şi ştiu cum e. Nu vreau să rămână copiii mei fără părinţi, să nu aibă mamă... Vreau să îmi văd copiii măcar câţiva ani, să crească şi cel mic. Asta îmi dă putere: copiii. Dacă nu ar fi ei, demult aş fi renunţat la tot“, a mărturisit Mihaela.

Concert caritabil

La sfârşitul săptămânii trecute, Sala Traube a găzduit un concert caritabil al cărui scop a fost strângerea de fonduri pentru Mihaela Belciu. Grupul „Motto“, Feri Teglas, Mircea Hodârnău şi alţi invitaţi au cântat pentru medieşenii prezenţi, care au donat peste 6.500 de lei. Aceşti bani o vor ajuta pe Mihaela să-şi achite, o vreme, tratamentul pe care este obligată să îl facă. „Acest eveniment s-a născut din dorinţa unor oameni de a ajuta o mamă suferindă. Evident că la solicitarea unor oameni de bine am fost de acord cu această idee şi mă bucur că în sală au venit şi mulţi tineri“, motivează Ioan Ivan, membru al grupului „Motto“.

Persoanele care doresc să ajute pot dona în contul R073 RZBR 0600 1570 3573, deschis pe numele Mihaelei Belciu la Raiffeisen Bank Mediaş.

Boli grave

Ciroza hepatică este o boală care afectează ficatul, la nivelul acestuia dezvoltându-se în mod anormal alte celule faţă de cele hepatice, proces ce poartă denumirea de fibroză. Mai precis, fibroza se defineşte ca dezvoltarea patologică exagerată a ţesuturilor conjunctive, această afectare a ficatului ameninţând chiar viaţa bolnavului, din cauză că ţesutul fibrotic înlocuieşte treptat ţesutul hepatic sănătos şi îl impiedică să funcţioneze normal. Astfel, pe măsură ce boala înaintează, ficatul va căpăta un aspect nodular datorită ţesutului dezvoltat anormal care poate chiar bloca sau inflama ductele biliare, ceea ce nu mai permite bilei să se verse în tractul digestiv. În acest caz, bila se întoarce în ficat fără să mai poată ajuta digestia. Ţesutul fibrotic poate bloca şi circulaţia sângelui din zona ficatului, ducând la creşterea presiunii sângelui şi apoi la acumularea de lichid în cavitatea abdominală, afecţiune cunoscută sub termenul de ascită. 
    Trimite prin e-mail