90 de locuitori din zona de nord a judeţului Sibiu au absolvit cursuri gratuite de calificare în meserii non-agricole, prin intermediul unui proiect susţinut de Consiliul Judeţean.
Autor: Aurelian LUNGU
Consiliere şi orientare
Pregătirea profesională şi reducerea şomajului în judeţul Sibiu este unul dintre proiectele prioritare ale conducerii Consiliului Judeţean Sibiu, care a făcut demersuri începând de anul trecut pentru organizarea de cursuri gratuite pentru persoanele din mediul rural privind calificarea în meserii non-agricole, explică Ioana Nica, purtătoarea de cuvânt a instituţiei. În parteneriat cu firma Cella Invest SRL din Alba Iulia, beneficiară a unei finanţări europene prin programul POS-DRU, Consiliul Judeţean a organizat în Laslea acţiuni de consiliere şi orientare profesională în urma cărora s-au selectat persoanele interesate, în funcţie de pregătirea şi preferinţele acestora, pentru a urma cursuri de calificare în diverse meserii. În urma selecţiei, au rămas 90 de localnici care au urmat şi au absolvit cursuri de: sudor (18 persoane), tâmplar (20 de persoane), frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist (18 persoane), îngrijitoare bătrâni (19 persoane) şi baby-sitter (15 persoane).
Au primit truse de scule
După susţinerea şi promovarea examenului în luna mai, cursanţii au primit certificate de calificare în meseriile în care s-au pregătit, iar firma de formare profesională îi va sprijini pentru a se autoriza ca PFA. O parte dintre aceştia au fost premiaţi cu câte o trusă de scule pentru a putea profesa în meseria aleasă. Şi primăriile din Dumbrăveni, Şeica Mică, Micăsasa, Loamneş, Blăjel, Moşna, Merghindeal şi Bruiu şi-au exprimat dorinţa de a participa în acest proiect de formare profesională. În ultimul trimestru al anului 2013, vor avea loc întâlniri în aceste localităţi şi vor fi organizate noi cursuri gratuite, cu sprijinul consiliilor locale care vor pune la dispoziţie spaţiile pentru desfăşurarea activităţii.