marți, 17 septembrie 2013

Publicat la 9/17/2013 02:28:00 p.m. de Redacţie

Ziua Europeană a Troleibuzelor va fi sărbătorită şi la Mediaş

Ziua Europeană a Troleibuzelor le este dedicată tuturor medieșenilor, fie că folosesc sau nu mijloacele de transport în comun.


Autor: Alex PÎNTEA

Evenimentul se va desfăşura în cadrul Săptămânii Mobilităţii Europene. „Ziua Europeană a Troleibuzelor va fi marcată în acest an și la Mediaș. Iniţiativa aparţine partenerilor din organizaţia TROLLEY Motion. Scopul principal este de acela de a îmbunătăți competitivitatea transportului public în zonele urbane și de a promova transportul electric pretutindeni în lume. Astfel, ziua de 21 septembrie va fi sărbătorită la Mediaș prin organizarea evenimentului «Ziua Porților Deschise la Meditur», zi dedicată publicului călător și nu numai“, a anunțat Ioana Streza, din cadrul Departamentului de Relaţii Publice al societăţii Meditur.

Tur cu troleibuzul

Manifestarea se va desfăşura la sediul societăţii Meditur de pe Şoseaua Sibiului. Programul zilei va debuta cu o vizită în incintă, în atelier şi în garajele societăţii. De asemenea, participanţii vor putea vedea o expoziţie de fotografie şi o scurtă prezentare a istoriei troleibuzului la Mediaș, susținută de directorul tehnic Nicolae Todoran. La final, vizitatorii vor fi invitați să facă un tur cu troleibuzele prin Mediaș, pe traseul strada Milcov – Pompieri – Piață – Govora – 1 Decembrie şi retur.

Istorie de 60 ani

Societatea Meditur prestează serviciul de transport public local de călători încă din anul 1953 și a funcționat permanent sub coordonarea autorităților locale. În anul 1989, Mediașul a devenit primul municipiu nereședință de județ din România care a introdus acest sistem de transport ecologic cu troleibuze. „Ne bucurăm că suntem printre puținele orașe din țară care încă mai beneficiază de acest sistem de transport. Cei care ne vor călca pragul în data de 21 septembrie vor avea ocazia să cunoască ce înseamnă Meditur“, promite Ioana Streza.

De 23 August

Directorul tehnic Nicolae Todoran, acum în vârstă de 58 de ani, a fost diriginte de șantier al proiectului introducerii troleibuzelor. „Primul secretar ne-a spus mai în glumă, mai în serios, că dacă nu dăm drumul la troleibuz de 23 August ne desfiinţează. La inaugurare, pe stradă era plin de lume. Erau mulţi cei care nu văzuseră troleibuze, erau cu toţii curioşi. S-a făcut o cursă demonstrativă de la Gară la Automecanica, a fost un mare eveniment pentru Mediaş“, își amintește Todoran.
    Trimite prin e-mail