luni, 16 septembrie 2013

Publicat la 9/16/2013 10:59:00 a.m. de Anonim

Cindrea vrea să aplice și în zona de nord proiectul Pieţei Ţărăneşti Transilvania


Mediaşul ar putea avea o piaţă săptămânală unde micii producătorii din zonă nu vor plăti taxe. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cindrea, spune că investiţia depinde de identificarea unui teren.


Autor: Aurelian LUNGU

Pe 1 septembrie s-a împlinit un an de la inaugurarea primei pieţe volante gratuite din Sibiu, care funcţionează în fiecare sâmbătă pe platoul din faţa Sălii Sporturilor Transilvania. „Acest proiect, care se bucură de un mare interes din partea sibienilor, s-a născut în urma numeroaselor contacte pe care le-am avut în calitate de deputat, pe perioada a două mandate, cu producătorii agricoli din judeţul Sibiu, în special cu cei din Colegiul 4 de pe Valea Hârtibaciului, care erau nemulţumiţi de faptul că nu au posibilităţi financiare să îşi desfacă produsele în pieţele agro-alimentare din municipiul Sibiu, din cauza taxelor mari, a intermediarilor, dar şi a locurilor insuficiente la mese. În consecinţă, am inclus în lista celor 20 de proiecte strategice pe care le-am lansat în campania electorală şi înfiinţarea unei pieţe volante gratuite în faţa Sălii Polivalente Transilvania. În aproximativ două luni de la preluarea mandatului de preşedinte, am inaugurat Piaţa Ţărănească Transilvania, alături de consilierii judeţeni şi de partenerii noştri în acest proiect, Camera Agricolă şi Serviciul Public Sala Transilvania“, a explicat Cindrea.

Unică în judeţ

Dacă la început au participat 50 de producători din tot judeţul, interesul a crescut de la o ediţie la alta, astfel încât în prezent sunt 194 de producători autorizaţi care vin regulat la piaţa din Sibiu. Aceasta are sectoare pentru comercializarea de lapte şi produse lactate, carne şi preparate de carne, ouă de găină şi de prepeliţă, miere şi produse apicole, pâine şi produse de patiserie, legume, fructe şi sucuri naturale, produse meşteşugăreşti, flori, ulei, respectiv băuturi. Potrivit reprezentanţilor Camerei Agricole, producătorii provin din: Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Jina, Râu Sadului, Şura Mare, Hamba, Alţâna, Mediaş, Hosman, Daia, Nou, Racoviţa, Slimnic, Tilişca, Ernea, Mohu, Răvăşel, Ocna Sibiului, Orlat, Cristian, Şeica-Mare, Bradu, Boiţa, Alămor, Cisnădie, Marpod, Caşolţ, Şoroştin, Micăsasa, Gusu, Sibiu, Nucet, Cornăţel, precum şi din judeţele Alba, Vâlcea, Olt şi Bistriţa. Fiecare ediţie se bucură de peste 2.000 de muşterii.

Ioan CINDREA | preşedinte Consiliul Judeţean Sibiu:   „Piaţa Ţărănească Transilvania a condus şi a dezvoltat patriotismul local în privinţa alegerii produselor alimentare, sibienii fiind încântaţi şi încrezători că pot cumpăra produse de cea mai bună calitate, produse tradiţionale şi ecologice, direct de la producători.“

Caută un teren

După modelul pieţei din Sibiu, Cindrea spune că a avut o discuţie şi cu primarul Mediaşului, Teodor Neamţu, pentru a înfiinţa un astfel de târg şi în zona de nord. „Ne îndreptăm spre o soluţie. Acolo nu avem un teren al Consiliului Judeţean, alfel cu siguranţă am face-o. Dar o s-o facem. Pentru producători, costurile sunt mari să vină aici. Au nevoie şi acolo de o piaţă liberă“, susţine şeful Legislativului judeţean.
    Trimite prin e-mail