sâmbătă, 24 august 2013

Publicat la 8/24/2013 12:00:00 p.m. de Redacţie

Sub clar de „Lună Plină“


Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Horror şi Fantastic „Lună Plină“ a atras la Biertan, de miercuri până duminică, aproape 5.000 de spectatori care au urmărit filme, au aplaudat la concerte, au vizitat expoziţii şi au dansat până în zori pe muzica DJ-ilor invitaţi.


Autor: Aurelian LUNGU


Comuna Biertan a atras, într-o săptămână, de două ori mai mulţi turişti decât numărul locuitorilor. Timp de cinci zile, spectatorii au avut parte de 24 dintre cele mai bune lungmetraje de gen, deopotrivă clasice în versiuni restaurate şi premiere ale ultimilor doi ani, şi tot atâtea scurtmetraje fantastice. Sâmbătă seară, în Grădina Melies, a avut loc gala de închidere a festivalului „Lună Plină“ 2013. Festivalul s-a încheiat duminică, 18 august, în aer liber, la Cinema Vertigo, cu „Lords of Salem“, în regia lui Rob Zombie, proiecţie unică în România. Începând din acest an, festivalul a inaugurat o secţiune competitivă de lungmetraj destinată în exclusivitate regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film.

Atracţii pentru turişti

Vizionările au avut loc în aer liber (Grădina Melies – 1.000 de locuri şi Cinema Vertigo - 400 de locuri) şi în interior (Sala Karloff - 120 de locuri şi Studioul „Ion Hobana“ - 180 de locuri). În cadrul festivalului s-a mai desfăşurat şi proiectul EducaTIFF Fantastic, dar şi o expoziție de măști mitologice realizate de artistul Vasile Șușca. În plus, atmosfera a fost animată de petrecerile din fiecare noapte, de la terasa „La Țăruș”. Pe lângă pensiunile tradiţionale din zonă, cinefilii au avut la dispoziţie un camping modern, precum şi un „cartier general“, situat în Piaţa Mare a comunei, unde s-a organizat un târg de mâncăruri şi băuturi tradiţionale şi produse făcute manual. Într-o comună în care vieţuiesc 2.239 de sibieni, potrivit ultimului recensământ, din care doar 112 etnici germani, reţeta de succes în turism este legată de biserica fortificată săsească din Biertan, monument UNESCO, vizitat zilnic de cel puţin 200 de persoane în această perioadă, potrivit primarului Mircea Dragomir. „La noi, la cetate, zilnic avem 5-6 autocare pline cu turişti de peste tot, care vin să vadă monumentul UNESCO“, se mândreşte edilul de la Biertan.

Muzică lumească într-un spaţiu divin

Pe lângă filme horror, show-uri cu foc oferite de Crispus, expoziţii şi workshop-uri, „Lună Plină“ 2013 a pregătit publicului un alt moment special: un concert extraordinar susţinut de cvartetul „Einuiea“ în biserica fortificată din Biertan, în amintirea invaziei curuţilor care, în 1704, au devastat cetatea Biertanului în căutare de comori. „Conceptul evenimentului «Ispăşirea curuţilor» se află cumva la graniţa extremă a artisticului. Citind despre Biertan şi despre acest moment din istoria lui, am reuşit să facem legătura cu programul nostru care era cumva deja însăilat“, povesteşte Călin Torsan (fluiere), membru al cvartetului. 





Câştigătorii ediţiei

Trofeul „Lună Plină 2013“: „Hoinarul“/„The Rambler“

Premiul publicului (lungmetraj): „Călător în timp“/„Safety Not Guaranteed“
Premiul publicului (scurtmetraj): „Somn-muncă“/„Sleep Working“
Menţiunea specială a juriului: „Citadela“/„Citadel“
    Trimite prin e-mail