vineri, 19 iulie 2013

Publicat la 7/19/2013 03:49:00 p.m. de Anonim

Dr. Liviu Bran: "Văzul este cel mai preţios dintre toate simţirile omului"

Monitorul de Mediaş a stat de vorbă cu dr. Liviu Bran despre inovaţia tehnologiei utilizate în diagnosticul unei afecţiuni oftalmologice. Medicul specialist Liviu Bran face parte din echipa Spitalului European Polisano, ce rezolvă întreaga patologie a cataractei, patologia corneei, glaucom, cât şi degenerescenţa maculară.



Ce v-a determinat să alegeţi această profesie?
Încă de mic copil mi-a plăcut meseria de medic, prin prisma a ceea ce presupunea ea şi anume salvarea omului aflat la necaz şi, aşa cum o vedeam eu pe-atunci, mi se părea o datorie nobilă. Medicul este în permanentă alertă, în continuă învăţare, lectură, practic o formare ce nu ia sfârşit niciodată, datorită progreselor uimitoare ale tehnologiei care ne susţine în atingerea scopului final şi anume starea de bine a pacientului. Mi-a plăcut întotdeauna microchirurgia şi de aceea am ales, în urma examenului de rezidenţiat, oftalmologia. În plus, se ştie că văzul este cel mai preţios dintre toate simţirile omului, reprezentând, după părerea mea, una din cele mai mari încercări terapeutice medicale sau chirurgicale.

Ştim că sunteţi parte din echipa de medici ce a dezvoltat centrul de excelenţă în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oftalmologice. Ce detalii ne puteţi spune despre acesta?
Intervenţiile chirurgicale oftalmologice au fost primele operaţii efectuate în cadrul noului spital privat din Sibiu, iar pentru asta întreaga echipă, medici, ingineri, asistente, a muncit enorm, relocând practic departamentul de oftalmologie în timp record în noul sediu. Centrul dispune de o echipare completă ce permite diagnosticul şi tratamentul tuturor afecţiunilor oculare, precum şi o monitorizare exactă a pacienţilor cu boli cronice. Absolut toate echipamentele sunt de ultimă generaţie şi de o precizie maximă, extrem de puţin solicitante pentru pacient, datorită rapidităţii uluitoare a măsurătorilor efectuate. O noutate ar constitui-o, în primul rând, posibilitatea tratamentului modern al viciilor de refracţie prin chirurgie laser excimer, cât şi tratamentul actual al altor afecţiuni corneene (Keratocon). Chirurgia intraoculară dispune de cel mai nou tip de echipamente şi microscoape operatorii la nivel mondial.

Începând cu luna iulie, persoanele din Mediaş pot beneficia de experienţa dvs. prin consultaţii de specialitate în cadrul Policlinicii Mediaş. Care sunt cele mai frecvente patologii pe care le întâlniţi şi cum le abordaţi?
Desigur, cataracta este încă principala cauză de orbire pe plan mondial, iar prin serviciile noastre dorim să contribuim cât mai mult la numărul cazurilor vindecate. De asemenea, boala glaucomatoasă şi retinopatia diabetică, care reprezintă alte cauze frecvente de orbire, pot fi depistate şi tratate în timp util, înainte de a ajunge la forme avansate, cu afectarea vederii. Ca regulă generală, în urma unui consult minuţios decidem ce fel de investigaţii sunt necesare, astfel încât să stabilim un diagnostic precis şi stadializarea afecţiunii. Apoi propunem şi aplicăm pacientului scheme terapeutice medicale sau chirurgicale actuale, în funcţie de particularitatea fiecărui caz. 
Pacienţii se pot prezenta la Policlinica din Mediaş pentru o consultaţie clinică prealabilă prin programare la numerele 0269/23.44.86, 0269/22.98.86, unde atât eu, cât şi d-na dr. Tudor Corina venim în fiecare miercuri, între orele 14-18.

Ştim că Centrul de excelenţă în diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor oftalmologice vine în sprijinul pacientului prin contractul în derulare pe care îl are cu Casa de Asigurări de Sănătate Sibiu. În cazul în care pacientul necesită o intervenţie chirurgicală la Sibiu, ce acte trebuie să aducă pentru internare?
Pentru a beneficia de avantajul contractului cu Casa de Asigurări, pacientul va avea nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie şi cupon de pensie sau adeverinţă de asigurat de la locul de muncă.

Care sunt satisfacţiile pe care munca dvs. vi le aduce?
Oftalmologia este o ramură chirurgicală cu satisfacţii foarte multe, prin însăşi bucuria pe care o citeşti pe pacient în momentul când realizează că vederea s-a ameliorat sau a devenit maximală. Cele mai mari mulţumiri sunt cele chirurgicale, mai ales la cazurile mai dificile sau la cele unde te bucuri de reuşita unei tehnici chirurgicale mai complexe care a dat roade. O altă sursă de satisfacţie o constituie permanenta nevoie de actualizare a cunoştiinţelor, odată cu aplicarea acestor metode noi terapeutice în practică, spre folosul pacientului.
    Trimite prin e-mail