duminică, 9 iunie 2013

Publicat la 6/09/2013 02:54:00 p.m. de Anonim

MECEFF: şapte pentru trofeu

Cea de-a treia ediţie a Mediaş Central European Film Festival aduce în competiţie şapte pelicule câştigătoare ale premiilor naţionale anuale acordate de fiecare dintre ţările participante - Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia şi Slovacia. Pe durata festivalului vor rula pentru public peste 40 de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare.


Autor: Alex PÎNTEA
Foto: Adi MARINECI

România va intra în concursul din acest an cu unul dintre cele mai titrate filme româneşti, „Despre oameni şi melci“, regizat de Tudor Giurgiu pe baza unui scenariu semnat de Ionuţ Teianu. Pelicula s-a clasat pe locul I în topul filmelor româneşti în 2012, după numărul de spectatori din cinema, fiind unul din cele mai mari succese de public din ultimul deceniu de cinema și beneficiind de o distribuţie impresionantă, cu nume precum Andi Vasluianu, Monica Bârlădeanu sau Dorel Vişan. „Despre oameni şi melci“ a fost distins, anul trecut, cu premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi premiul secţiunii competiţionale Meeting Point la categoria lungmetraj din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Valladolid (Spania).

„Despre oameni și melci“, regizat de Tudor Giurgiu pe baza unui scenariu semnat de Ionuț Teianu

Propus la Oscar

Şi Polonia vine la MECEFF 2013 cu un film de excepţie. „În beznă“, în regia Agnieszkăi Holland, este povestea adevărată a lui Leopold Socha, un muncitor la canalizare şi hoţ mărunt din Lvov. În timpul Ocupaţiei, Leopold dă peste un grup de evrei ascunşi în canale şi decide să-i ajute, iniţial în schimbul banilor şi, mai apoi, din motive cu totul surprinzătoare. Prezentat în cadrul celor mai importante festivaluri de gen, „În beznă“ a fost nominalizarea Poloniei la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2012. 

Dragoste şi teroare

Din Slovenia vine „Shanghai Gypsy“, o poveste de dragoste scrisă şi regizată de Marko Naberšnik pe baza unui roman de Feri Lainšček, despre patru generaţii ale unei familii de ţigani care decid să-şi întemeieze propriul sat, cu mult umor botezat Shanghai. La polul opus, filmul maghiar „Examenul“, regizat de Péter Bergendy, tratează o problemă pe cât de tragică, pe atât de reală: regimul de teroare impus de premierul János Kádár, „unsul“ sovieticilor la cârma unei Ungarii îngenuncheate după eşecul Revoluţiei din 1956. Unul dintre cele mai apreciate filme maghiare ale ultimilor ani, „Examenul“ a fost prezentat în cadrul unor festivaluri de renume precum cele de la Liege, Porto, Arras, Chicago, Haifa, Karlovy Vary, Montreal, Palic sau Valladolid.

Competiţie strânsă

Tot în cadrul competiţiei MECEFF 2013, publicul prezent la Mediaş va putea urmări „Respiraţia“, al regizorului şi scenaristului austriac Karl Markovics, povestea emoţionantă a adolescentului Roman Kogler încarcerat într-o instituţie pentru detenţia tinerilor, „Patru sori“, în regia şi scenariul lui Bohdan Sláma, intrat în competiţie din partea Republicii Cehe, povestea unei prietenii atipice, între doi bărbaţi diametral opuşi, sau „Made in Ash“, scris şi regizat de Iveta Grofova, un film slovac ce spune povestea unei cusătorese dintr-un orăşel aflat la graniţa cu Germania.

Peste 40 de filme

După două prime ediţii ce s-au bucurat de mult success, cu peste 15.000 de spectatori şi 200 de invitaţi (regizori, actori, scenarişti, critici de film, distribuitori, alţi specialişti din cinematografie, jurnalişti), cea de-a treia ediţie îşi propune să continue în acelaşi spirit. Astfel vor fi prezentate peste 40 de filme de lungmetraj, scurtmetraj şi documentar din Cehia, Slovacia, Slovenia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi nu numai.
    Trimite prin e-mail