vineri, 31 mai 2013

Publicat la 5/31/2013 11:07:00 a.m. de Redacţie

Mutarea Transgaz în portofoliul Ministerului Finanţelor, impusă de la Bruxelles

Pe 9 iulie va avea loc transferul SNTGN Transgaz din subordinea Ministerului Economiei în cea a Ministerului Finanţelor.


Autor: Aurelian LUNGU

Măsura a fost dezvăluită miercuri, de către conducerea companiei, printr-un anunţ publicat pe Bursa de Valori Bucureşti. Ea va fi legiferată de Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor programată în dimineaţa zilei de 9 iulie, la sediul companiei din Mediaş. În cazul în care nu se va întruni cvorumul necesar la data menţionată, Adunarea se va relua a doua zi. 

În discuţie de mai bine de un an

Potrivit reprezentanţilor Guvernului, procedura este necesară pentru ca România să se conformeze unei directive europene privind separarea şi administrarea activităţilor de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a energiei. Ieşirea Transgaz şi a Transelectrica din portofoliul Ministerului Economiei a fost, de altfel, anunţată de Guvern încă din luna martie a anului trecut, în mandatul Cabinetului Ungureanu, tot cu obligativitatea respectării cerinţei UE. La acel moment, se analiza dacă cele două companii de stat trebuie să treacă la Ministerul Finanţelor, la Ministerul Transporturilor sau la cel al Dezvoltării.

11,7 milioane de acţiuni

Transgaz Mediaş, care operează reţelele naţionale de transport a gazelor naturale, se numără printre cele mai mari companii de stat. Ea are un capital social de 117,7 milioane de lei, divizat în 11,7 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 10 lei. Modificarea Actului Constitutiv al societăţii va consfinţi structura capitalului social astfel: 58,5 la sută la Ministerul Finanţelor Publice (6,8 milioane de acţiuni), 14,98 la sută la Fondul Proprietatea, respectiv 26,5 la sută deţinut de alţi acţionari (free-float), persoane fizice şi juridice, române şi străine.

Privatizare amânată

Guvernul a promis FMI că va derula oferte publice secundare, până la sfârşitul anului 2012, pentru Transelectrica (15% din acţiuni) şi Transgaz (15% din acţiuni). Oferta Transelectrica s-a încheiat cu succes la finele lunii martie a anului trecut, dar listarea Transgaz nu a mai fost făcută, întrucât, în noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul „nu este prielnic“. Pachetul de 15 % din acţiunile Transgaz, scos la vânzare prin ofertă secundară pe Bursă, a fost vândut abia la jumătatea lunii aprilie. Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, statul român a obţinut, în urma tranzacţiei, 72 de milioane de euro.
    Trimite prin e-mail