sâmbătă, 25 mai 2013

Publicat la 5/25/2013 09:33:00 a.m. de Anonim

Mircea Hodârnău: „Suntem o asociaţie a medieşenilor pentru medieşeni“


Poveşti inedite din viaţa cetăţii şi istoriile oamenilor care au făcut istorie îşi vor găsi locul în paginile Monitorului de Mediaş, în cadrul unui serial în premieră iniţiat de cel mai citit ziar local şi Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru“. Mai multe amănunte despre noul proiect editorial, dar şi despre alte priorităţi ale asociaţiei care luptă pentru progresul prin cultură al Mediaşului, aflaţi chiar de la preşedintele acesteia.


Monitorul de Mediaş: Cum ai caracteriza primii 12 ani de activitate a asociaţiei?
Mircea Hodârnău: Activitatea asociaţiei a fost bogată în cei 12 ani de activitate. Odată cu înfiinţarea de către domnul Michel Tănase, asociaţia s-a implicat an de an în viaţa culturală medieşeană. Au fost organizate expoziţii de pictură, lansări de carte şi discuri, concerte de colinde şi susţinerea sau promovarea unor evenimente sportive. Toate evenimentele organizate se găsesc trecute pe site-ul asociaţiei. Dar cele mai importante două lucruri realizate până acum au fost cele legate de păstrarea tradiţiei privind jocul de Ţuru, în prima zi de Paşti, şi Maialul. An de an, aceste două evenimente sunt primordiale pe agenda asociaţiei.


Monitorul de Mediaş: Asociaţia Culturală „Mediaşul Nostru“ a pornit la drum în 2013 cu forţe proaspete, un nou preşedinte şi un nou comitet director. Cum vă propuneţi să vă implicaţi mai mult în viaţa oraşului, în viitorul apropiat? La ce să se aştepte medieşenii?
Mircea Hodârnău: În primul rând, dorim mărirea numărului de membri şi, pe cât posibil, atragerea unui număr cât mai mare de tineri, care vor să ajute la dezvoltarea culturală a oraşului nostru. Cu mare plăcere aşteptăm în rândurile asociaţiei şi alţi oameni de cultură medieşeni. Prin intermediul acţiunilor noastre dorim să-i ajutăm să-şi promoveze activitatea şi împreună să realizăm diferite evenimente pentru iubitorii de cultură din Mediaş. În luna aprilie am organizat expoziţia de pictură „De Florii, icoane între flori“, avându-i ca protagonişti pe Angela Ionescu şi Alexandru Ioan Eleneş. Alexandru se află într-o pauză în cariera lui artistică şi la propunerea noastră a revenit pe simezele medieşene cu o serie nouă de icoane. La sediul asociaţiei din Piaţa Regele Ferdinand I avem expuse o serie de lucrări realizate de diferiţi pictori medieşeni şi cât de curând vom vernisa o expoziţie.

Monitorul de Mediaş: Am văzut că aţi avut deja câteva acţiuni de amploare în ultimele luni. Ca să menţionez doar câteva, m-aş referi la organizarea jocului de Ţuru sau expoziţia „De Florii, icoane între flori“, dar şi susţinerea unor evenimente de mare interes local şi din afara domeniului cultural, cum ar fi mitingul pentru Romgaz. De ce aţi decis să vă implicaţi şi cum au fost primite aceste manifestări?
Mircea Hodârnău: Despre Ţuru şi expoziţia de pictură v-am spus deja. Participarea membrilor la mitingul pentru susţinerea Romgaz şi Transgaz nu a fost una întâmplătoare. Suntem o asociaţie a medieşenilor pentru medieşeni, de asta ne numim „Mediaşul Nostru“.  Chiar dacă suntem o asociaţie culturală, nu putem rămâne indiferenţi la evenimentele care au impact asupra vieţii medieşenilor.

Monitorul de Mediaş: Va fi o constantă, în perioada următoare, participarea asociaţiei la consolidarea societăţii civile din Mediaş? Cum vedeţi viaţa socială a oraşului? Personal, mi se pare un oraş destul de „viu“ la acest capitol, faţă de alte oraşe de talia sa. Unde şi ce ar mai fi de lucru pentru ca Mediaşul celor mulţi să aibă o voce care să conteze?
Mircea Hodârnău: Cred că fiecare medieşean ar trebui să se întrebe măcar o dată: „Eu ce pot face pentru oraşul meu?“. Cu o implicare mai mare din partea concetăţenilor lucrurile se pot schimba. Participarea asociaţiei la consolidarea societăţii civile din Mediaş va fi una constantă. Dacă prin intermediul nostru putem ajuta anumite proiecte benefice pentru Mediaş, atunci vom răspunde „prezent“. Referitor la cât de animat este oraşul nostru din punct de vedere al activităţilor sociale cât şi cele culturale, este loc de mai bine. Oricum, faţă de alte oraşe asemănătoare, la capitolul evenimente culturale stăm bine. Depinde acum şi de dorinţa publicului de a participa la acestea. Prin intermediul acţiunilor noastre şi a colaborărilor cu alte asociaţii sau autorităţi locale, vom încerca în fiecare lună să propunem medieşenilor măcar un eveniment prin care cei prezenţi să descopere sau să redescopere istoria Mediaşului. Avem în oraş potenţial cultural, dar trebuie „exploatat“ mai bine.

Michel Tănase
Monitorul de Mediaş: Următoarea întâlnire a asociaţiei este programată pentru 30 mai. Ce veţi discuta, ce decizii veţi lua cu această ocazie?
Mircea Hodârnău: Pe ordinea de zi vor fi câteva puncte de natură administrativă, dar şi pregătirea unei colaborări de lungă durată cu publicaţia pe care o reprezentaţi. Intenţionăm ca lunar să aducem în atenţia medieşenilor, prin intermediul Monitorului de Mediaş, anumite aspecte din viaţa culturală medieşeană, atât din prezent, cât şi din trecut. Deţinem, prin intermediul membrilor noştri, unele informaţii interesante care neapărat trebuie prezentate marelui public. Preşedintele fondator, Michel Tănase, are deja pregătite câteva materiale despre Ghirai şi Garaocea, cei doi povestitori ai Mediaşului din perioada interbelică, şi care vor apărea în premieră la Monitorul de Mediaş. La acest proiect vor mai participa Răzvan Ţogan, Dumitru Chisăliţă, Maria Cozmescu, Gheorghe Voju şi lista colaboratorilor rămâne deschisă. Cei care cred că pot participa la acest proiect ne pot contacta pe e-mail, adresa este postată pe site-ul asociaţiei.

Monitorul de Mediaş: Printre membrii sau colaboratorii asociaţiei se numără foarte mulţi oameni de cultură, dar şi oameni de afaceri sau conectaţi la mediul socio-politic. Spune-ne câte ceva despre ei şi despre rolul lor în bunul mers al asociaţiei. De ce au ales să se adune sub „umbrela“ „Mediaşul Nostru“? Pentru tine ce înseamnă „Mediaşul Nostru“?
Mircea Hodârnău: Asociaţia este deschisă tuturor medieşenilor care au deschidere pentru cultură. Nu contează profesia sau apartenenţa la un partid politic. Dacă eşti mândru că eşti medieşean şi vrei ca împreună să păstrăm anumite tradiţii din oraşul nostru natal, atunci eşti binevenit în cadrul asociaţiei. Aflând despre proiectul domnului Michel Tănase referitor la cele mai vechi familii româneşti în Mediaş şi după mai multe discuţii cu domnia sa, m-am decis să mă înscriu în asociaţie, dar fără gândul de a deveni chiar preşedintele acesteia. La adunarea generală din această primăvară am fost propus de către colegi pentru această funcţie şi am fost de acord să continuăm colaborarea din această postură.


Monitorul de Mediaş: Este o întrebare al unui comentator pe blogul vostru, http://asociatiamediasulnostru.wordpress.com, probabil că îi interesează şi pe mulţi alţii: cine şi cum poate deveni membru al asociaţiei „Mediaşul Nostru“?
Mircea Hodârnău: Din asociaţie pot face parte medieşenii care sunt pasionaţi de cultură, indiferent de vârstă sau profesie. Noi avem şedinţe de comitet la sediu, tot la două săptămâni, şi ne pot contacta acolo, în Piaţa Regele Ferdinand I, sau pe e-mail. Adresa se află pe site la rubrica de contact şi poate mai simplu să mă contacteze pe mine personal.

Monitorul de Mediaş: Cine sunt partenerii pe care contaţi pentru reuşita acţiunilor voastre?
Mircea Hodârnău: Depinde de nivelul la care se desfăşoară evenimentul. Sunt anumite acţiuni pe care le desfăşuram doar prin forţe proprii şi altele la care colaborăm cu alte asociaţii sau parteneri din oraş. Referitor la colaborări, suntem deschişi pentru derularea unor evenimente culturale pentru promovarea şi conservarea culturii medieşene.   

A consemnat Mihai COLIBABA
    Trimite prin e-mail