vineri, 24 mai 2013

Publicat la 5/24/2013 03:23:00 p.m. de Anonim

Investiţie de 3,5 milioane de euro şi zece noi locuri de muncă pentru comuna Axente Sever


Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din judeţul Sibiu şi unul dintre cele mai mari din ţară a fost inaugurat, ieri, în comuna Axente Sever, unde o firmă din Târgu-Mureş a investit 3,5 milioane de euro.

Parcul se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare şi cuprinde o instalaţie cu 12.410 de panouri solare. "Este cea mai mare investiţie din comuna noastră de după 1990 şi cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din judeţul Sibiu. Este vorba de o investiţie privată, 3,5 milioane de euro, suprafaţa parcului este de 6 hectare, puterea este de 3 MW. Noi o să negociem cu Electrica, în funcţie de energia electrică produsă de parc, preţul la iluminatul public în comună, unde factura medie lunară este de 15.800 de lei", a explicat Marius Grecu, primarul din Axente Sever. Comuna a câştigat şi un investitor care a creat zece locuri de muncă.
Grecu a mai spus că un alt beneficiu pentru localitate este suma încasată din taxe şi impozite pe acest teren de 6 hectare, care a crescut de la 240 de lei la 10.000 de lei în urma construirii parcului fotovoltaic, în numai două luni de zile. "Vreau să mulţumesc dom­nului primar, Marius Grecu, pentru că am avut susţinere foarte mare la demararea investiţiei. E o primă investiţie dintr-un lanţ de încă trei parcuri pe care le fac şi în judeţul Mureş şi sper să aducă bunăstare societăţii. Aici se va produce energie electrică şi aceasta va fi dată în sistemul naţional", a precizat investitorul Virgil  Mailat. 
La inaugurarea de ieri au mai participat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, vicepreşedintele Ioan Banciu, senatorul PSD Viorel Arcaş, precum şi deputaţii PSD Gheorghe Roman şi Ioan Axente. "Acest model poate fi extins şi la alte localităţi pentru că asigură dezvoltare, venituri pentru primării şi locuri de muncă. Numai astfel de venituri pot asigura primăriile cu fonduri care să le asigure independenţa financiară. După acest parc fotovoltaic urmează altul aici şi alte două investiţii industriale în aceste zone sau parcuri industriale, care sunt pe terenuri ce nu puteau fi folosite pentru agricultură. Sunt terenuri poluate, sunt terenuri la baza combinatului şi pentru mulţi ani este o poluare remanentă puternică. Astfel de investiţii sunt utile şi pot da valoare pe acest teren. Este un model folosirea terenurilor poluate, dar este un model şi în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare.", a apreciat Cindrea. (A. L.)
    Trimite prin e-mail