sâmbătă, 13 aprilie 2013

Publicat la 4/13/2013 02:12:00 p.m. de Anonim

Măseaua de minte

Ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă i s-a pus pata pe măselele Romgaz şi Transgaz, pe care le vrea extrase din gura Mediaşului. Are omul idei fixe.


Autor: Milu OLTEAN

Să i se tragă oare de pe vremea când era ministrul IMM-urilor şi a fost invitat la centenarul gazului românesc? L-au ignorat, ori l-au tratat regeşte la acea vreme,  nimeni nu ştie exact: se răzbună sau se gândeşte că tare bine i-ar prinde să-i atârne în vremurile astea de restrişte măselele gazului în colierul capitalei?
Milu OLTEAN
Sunt multe branduri locale ce s-au evaporat în ultimii 20 de ani, iar dacă judecăm drept, vedem Mediaşul economic de acum două decenii ca o gură sănătoasă, cu dinţi aprigi. Din gura cu dinţi ascuţiţi se mai văd azi câţiva dinţi sănătoşi, ceva cioate şi multe goluri. Dulciurile capitaliste şi normele de igienă neadaptate celor europene au lăsat praf în urmă. Să mai cauţi a cui a fost vina? N-are niciun sens, aşa e în viaţă, ca la dentist. Stai cu gura căscată. Unii dinţi se strică de la sine, alţii sunt salvaţi în ultimul moment, alţii cad. Cui i-ar conveni oare ca un stomatolog să-şi bage cleştele cu forţa între măsele pentru a i le scoate pe cele mai sănătoase, doar de dragul de a-şi face treaba? S-a bătut destulă monedă pe socotelile ministrului Niţă, cărora li se opun cele ale Mediaşului, s-a vorbit de promisiunile lui Ponta din campania electorală, de apărarea unor interese ale angajaţilor, oamenii politici s-au luat şi ei la întrecere cu cine apără mai bine, sau cine denigrează ce apără ceilalţi, apele s-au agitat, aşa că nu mai insist. Mediaşul aşteaptă deznodământul unei poveşti care-l are în prim plan pe ministrul Niţă, omul care ţine în mână cleştele şi care pare decis să opereze. Acum patru ani, Niţă era tot ministru, pe atunci al IMM-urilor, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi a fost invitat alături de alţi miniştri ai vremii, Blaga, Berceanu, Videanu, la centenarul gazului românesc, la Mediaş. Remarcaţi alăturarea şi faptul că, la acea vreme, guvernul era PDL-PSD, iar Niţă tot la putere. Faceţi abstracţie de culori politice, oricum aţi privi, culorile se disting greu, iar la gradul de alergare dintr-o parte în alta şi de mixuri la putere e greu să-ţi faci o idee clară despre cum şi cine ne poartă de grijă. În 2009, ministrul Niţă n-a suflat la Mediaş nicio vorbă despre o eventuală mutare, de parteneriate externe şi nici n-a sugerat că ar funcţiona mai bine cele două companii dacă ar fi manageriate din capitală. Iar asta ne poate pune pe gânduri, pentru că musai s-a întâmplat ceva între timp. Ori n-a fost bine, ori a fost prea bine la Mediaş. Regionalizare, interese, sarcini de partid, se poate specula orice. Poliţe de plătit, cine ştie? Până una alta, tronsonul de drum Sibiu-Mediaş-Sighişoara nu mai are finanţare, iar un dinte ce se chinuia să crească a fost retezat din rădăcină. Se spune că măseaua de minte coincide cu vârsta maturităţii în gândire, dar nu-i frumos să te uiţi în gura nimănui să vezi cum stă treaba. Faptele vorbesc şi am încredere că cineva cuminte va da dovadă de maturitate, dincolo de orice fel de interese. Rămâne de văzut cine.



    Trimite prin e-mail