sâmbătă, 13 aprilie 2013

Publicat la 4/13/2013 03:54:00 p.m. de Redacţie

Csifo Levente: „Educaţia rutieră trebuie începută de la o vârstă fragedă!“

„Pieton responsabil, preţuiesc viaţa“. Sub acest generic se desfăşoară, în unităţile de învăţământ medieşene, un proiect inedit de educaţie rutieră. Iniţiatorul acestuia este Csifo Levente, administratorul şcolii de şoferi „Levy Car“, iar Biroul Poliţiei Rutiere Mediaş şi Serviciul de Ambulanţă s-au alăturat în calitate de parteneri. Săptămâna trecută, copiii de la mai multe şcoli şi grădiniţe au avut ocazia să participe la o lecţie de circulaţie rutieră, dar şi să vadă cu ochii lor o maşină de poliţie cu toate dotările şi o ambulanţă. Proiectul a fost integrat activităţilor din cadrul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun”.


Monitorul de Mediaş: Când şi cum a demarat acest proiect de educaţie rutieră?
Csifo Levente: Acest proiect este în derulare, de fapt, începând din luna decembrie a anului trecut. Am întârziat puţin cu tipărirea cărţilor pe care le-am distribuit, deoarece a fost o mică problemă pe care am reuşit să o rezolvăm până la urmă. Proiectul a început cu şcoala generală „Mihai Eminescu“, cu clasele a III-a, iar apoi cu clasele mai mici din aceeaşi unitate de învăţământ, dar şi câteva grupe de la grădiniţa „Bucuria Copiilor“. Mulţumim colaboratorilor noştri, Biroul Poliţiei Rutiere Mediaş şi Serviciul de Ambulanţă. Ne-au ajutat foarte mult şi îi aşteptăm şi cu alte ocazii alături de noi. 

Monitorul de Mediaş: Cum au primit copiii acest proiect, cum au reacţionat la vederea ambulanţei şi a maşinii de poliţie?
Csifo Levente: Copiii au fost foarte încântaţi. La început chiar i-am întrebat pe domnii de la Poliţie şi Ambulanţă ce au voie să facă copiii şi mi-au răspuns că orice. În aceste condiţii, portierele au fost deschise atât la maşina de poliţie, cât şi la ambulanţă. Copiii s-au pus la volan şi chiar au făcut de toate.

Monitorul de Mediaş: De ce aţi iniţiat acest proiect şi de ce aţi hotărât să vă adresaţi copiilor mici?
Csifo Levente: Considerăm că de la o vârstă fragedă trebuie începută această educaţie rutieră, pentru că, atunci când vor ajunge la o vârstă mai avansată, ei trebuie să ştie deja diferite noţiuni despre ceea ce se întâmplă în jurul lor, atât pe străzi, cât şi în parcurile de joacă. Copiii trebuie să ştie de la o vârstă fragedă cum şi pe unde trebuie să traverseze strada, cum funcţionează semafoarele, ce să facă dacă nu este trotuar pe margine, pe ce parte se circulă, ce se întâmplă în cazul în care ajung pe o porţiune de drum unde se lucrează la trotuar, se strecoară printre maşini sau nu, cum traversează strada în acest caz. Eu spun că le-a prins bine şi copiii au fost chiar încântaţi. Cred că şi părinţilor le-a plăcut acest proiect.

Monitorul de Mediaş: Aţi simţit că este necesar un astfel de proiect în rândul elevilor?
Csifo Levente: Având şi eu copii la vârste la fel de fragede, da, am simţit că este nevoie. Traficul rutier din Mediaş şi nu numai este tot mai dens, iar calitatea drumurilor ne obligă să fim mult atenţi. Şoferii, cu cât dau de mai multe obstacole, cu atât sunt mai neatenţi, iar în acest caz, bineînţeles, nu doar pe ei trebuie să dăm vina, ci şi pietonii trebuie să fie mai atenţi.

Monitorul de Mediaş: Ce v-au întrebat copiii la întâlnirile pe care le-aţi avut în şcoli?
Csifo Levente: Copiii au vrut să ştie de toate, atât de la mine, cât şi de la colegii de la Poliţie şi Ambulanţă. Cu toţii doreau să acumuleze foarte multe informaţii, aşa că am luat-o sistematic. Mai întâi li s-a explicat ce înseamnă calitatea de pieton, condiţiile de traversare a străzilor în cazul în care avem marcaje rutiere sau în cazul în care nu avem marcaje rutiere. S-a discutat şi despre calitatea lor de biciclişti, de vârsta la care se pot deplasa folosind bicicletele. De asemenea, foarte mult am insistat, în special la clasele mai mari, pe spaţiul de frânare. Copiii trebuie să înţeleagă un lucru: chiar dacă există o trecere de pietoni, nu este suficient să îşi arunce privirea în stânga sau dreapta, iar ulterior să fugă pe trecere, pentru că autoturismul nu se poate opri pe loc. Aş vrea tare mult să putem face o simulare pe caz real, când şi cum poate opri maşina.  

Monitorul de Mediaş: Ce este important de reţinut pentru copii din acest proiect?
Csifo Levente: Practic, ei ar trebui să acumuleze o serie de informaţii legate de ceea ce înseamnă să fie pieton sau biciclist, după caz. Dacă ei stăpânesc principalele reguli de circulaţie, atunci nu vor avea probleme. 

Monitorul de Mediaş: Cum aţi ales partenerii în acest proiect?
Csifo Levente: Pentru ca acest proiect să fie plin din toate punctele de vedere, noi aveam nevoie de aceşti parteneri şi mă refer la Biroul Poliţiei Rutiere Mediaş, respectiv la Serviciul de Ambulanţă. Proiectul va continua şi la celelalte şcoli din oraş. Exact cum am spus şi în luna decembrie, la demararea lui, aş vrea să se finalizeze cu un concurs de biciclete sau trotinete. Bineînţeles, cu ajutorul Poliţiei Rutiere, vom putea avea acces la un anumit sector de drum. Personal, sunt foarte mulţumit de modul în care funcţionează acest parteneriat, este totul în regulă.

A consemnat Alex PÎNTEA



    Trimite prin e-mail