Constructorii care vor lucra în Mediaş vor plăti, din aprilie, o taxă cuprinsă între 3 și 5% din valoarea contractului care va ajunge într-un fond de dezvoltare şi reparaţii. De asemenea, la refacerea străzilor se va folosi balast compactat în loc de pământ. Acestea sunt doar două dintre noutăţile viitorului regulament privind normele pentru lucrările tehnico–edilitare care se execută în Mediaş.
Autor: Alex PÎNTEA
Regulamentul pentru constructori a fost aprobat la începutul acestei săptămâni de către Consiliul Local Mediaş. Acesta este structurat pe două secţuni principale, care se referă la lucrările noi executate, respectiv la lucrări de intervenţii şi refacere. „Sunt lucruri noi pe care vrem să le punem în practică prin acest regulament. Aş aminti, în primul rând, pământul care rezultă din săpături să îl înlocum cu umplutură de ballast, pentru a nu mai apărea acele tasări ulterioare. Vreau să lucrăm mai atent la sistemul de semnalizare al lucrărilor şi, nu în ultimul rând, termenele care se vor da pentru spargeri să fie respectate!”, a precizat viceprimarul George Petrescu.
Taxă nouă
Firmele de construcţii care vor lucra pe raza municipiului Mediaş vor trebui să plătească, pe lângă garanţia obişnuită, şi o taxă pentru eliberarea acordului de spargere. „În taxa pe care vor trebui să o plătească constructorii pentru eliberarea acordului de spargere există şi componenta timpul, mai exact numărul de zile. Dacă constructorul se angajează că termină lucrarea în 60 de zile şi nu o face, atunci va plăti suplimentar. Dacă perioada este mai scurtă, i se vor returna o parte din banii din această taxă”, explică Petrescu. Banii strânşi vor intra într-un fond de dezvoltare şi reparaţii, care va fi gestionat de către operatorul de drumuri, Gospodăria Comunală, cu acordul municipalității.
Despăgubiri pentru maşini
O altă noutate este obligativitatea ca firmele de construcţii să aibă asigurare de daune. „Constructorii vor trebui să prezinte un contract de asigurare daune produse terţilor, pentru că în ultimii ani au fost multe situaţii în care cetăţenii noştri şi-au avariat maşinile sau au avut loc diferite accidente. Prin aceste contracte de asigurare, vrem să îi obligăm pe constructori ca prin intermediul asiguratorilor să îi despăgubească pe cei care au avut de suferit”, mai spune viceprimarul Mediaşului. Concret, orice medieșean care își strică mașina din cauza stării drumurilor va putea merge la Gospodăria Comunală, care este obligată să facă demersuri pentru recuperarea pagubei.
Amenzi mari
Din această primăvară, firmele de construcţii care nu respectă termenele de execuţie, curăţenia pe şantier sau care depozitează aiurea materialele folosite vor plăti amenzi în valoare de 2.500 lei pe zi. Această propunere a fost cuprinsă în regulament, iar aleşii locali au aprobat-o în unanimitate.