marți, 26 martie 2013

Publicat la 3/26/2013 03:43:00 p.m. de Anonim

Folosirea corectă a limbii române, promovată la Biblioteca Municipală Mediaş

Organizaţia Tineretului Naţional Liberal din municipiul Mediaş a organizat, joi, un eveniment "pro-vorbire corectă şi anti-denigrare a limbii române".


Autor: Aurelian LUNGU

"Acest proiect am dorit să îl demarăm pentru că am simţit că este cazul ca să luăm atitudine cu privire la prescurtările absurde şi a statusurilor lamentabile ce le regăsim scrise în jurul nostru. Totodată, am dorit să facem remarcate şi urmările ce rezultă din folosirea incorectă a limbajului de pe reţelele de socializare şi/sau telefoane mobile şi să ne promovăm corect valorile noastre româneşti", motivează Radu Dan Păltan, preşedintele TNL Mediaş.
TNL Mediaş şi Asociaţiei "SIC a Liberei Gândiri" au organizat seminarul "The Romanian Language. Adevăr şi provocare", adresat adolescenţilor, la Biblioteca Municipală "St. L. Roth", în prezenţa a peste 60 de liceeni din Mediaş. Prof. dr. Dan Sima a vorbit despre sărăcirea limbajului sub influenţa noilor canale media, prof. Camelia Onisie a prezentat "Evoluţia limbii române - aspecte fonetice şi ortografice actuale", iar prof. Cătălin Lazăr - "Contribuţia interferenţelor politico-culturale la formarea limbii române". "Ţinem să menţionăm faptul că acest seminar nu a avut legătură cu şcoala, dorindu-se a fi un seminar interactiv pentru îmbogăţirea culturii generale a tinerilor şi care a avut ca obiectiv să stimuleze participanţii să conştientizeze importanţa utilizării corecte a limbii române pentru a fi mai bine înţeleşi. Acest obiectiv l-am şi atins, prin susţinerea pe limbajul tinerilor a temelor seminarului, motiv pentru care participanţii au dat dovadă de cooperare şi implicare pe întreaga perioadă de desfăşurare a evenimentului. Au existat suprize pentru toate părţile participante, pentru organizatori, numărul mare de tineri participanţi, cărora pe acestă cale le şi mulţumesc, iar pentru ei, tinerii, suprizele au constat în lucrurile noi ce le-au aflat pe parcursul acestui eveniment. Atâta timp cât încă mai există astfel de adolescenţi dornici de implicare şi de însuşire de noi cunoştinţe, noi, ca popor, mai avem încă o şansă", consideră Păltan.



    Trimite prin e-mail