luni, 25 martie 2013

Publicat la 3/25/2013 12:45:00 p.m. de Redacţie

„Dumbrava Minunată“: grădiniţa altfel

Copiii au talente, abilităţi şi capacităţi în diferite domenii. Acestea trebuie puse în evidenţă prin intermediul unor activităţi interesante şi diversificate. Asta îşi propune proiectul „Şcoala altfel“ conceput de directorul Maria Ionescu şi educatoarea Maria Cucui. Acesta se va derula la începutul lunii viitoare în grădiniţa de copii „Dumbrava Minunată“ din Mediaş. Copiii vor merge la Detaşamentul de Pompieri, vor vizita Muzeul Municipal, biserica „Sfânta Treime“, Unitatea de Asistenţă Medico-Socială şi vor participa la diferite concursuri în incinta grădiniţei.


Autor: Alex PÎNTEA

Grădiniţa este o perioadă foarte importantă din viaţa unui copil. Este o perioadă în care aceştia conştientizează lumea înconjurătoare, învaţă elementele de bază în ceea ce priveşte limbajul, scrisul şi numerele. Grădiniţa este mediul perfect în care cei mici relaţionează şi se integrează pentru prima dată într-un sistem cu reguli clare, la vârsta la care pentru ei totul este un joc. 

Proiect educaţional

Copiii au un potenţial de dezvoltare foarte mare, care trebuie valorificat cât mai bine. Din acest punct de vedere, implicarea lor în diferite activităţi este foarte bună. Asta îşi propune şi proiectul educaţional „Şcoala altfel“ care se va desfăşura la grădiniţa medieşeană „Dumbrava Minunată“ şi anume de a implica atât copiii, cât şi cadrele didactice în activităţi nonformale, menite să valorizeze talentele, preocupările extraşcolare şi competenţele în domenii cât mai diverse şi interesante pentru dezvoltarea lor viitoare. „Ne-am propus implicarea copiilor, a cadrelor didactice şi a părinților în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diferite ale acestora, să pună în evidenţă talentele, abilităţile și capacităţile acestora din diferite domenii. Cultura generală, abilităţile de comunicare, abilităţile practice şi de lucru în echipă, dezvoltarea competenţelor fundamentale necesare sunt elementele definitorii care conduc către succes“, explică Maria Ionescu, directoarea unităţii de învăţământ. 

Comunicare şi spirit de echipă

Grupul-ţintă al proiectului îl reprezintă copiii şi cadrele didatice, dar vizaţi sunt şi părinţii. Practic, scopul declarat este acela de a creşte calitatea educaţiei oferite copiilor prin intermediul unor activităţi extraşcolare. „Ideea noastră a fost de a-i face pe copii să conştientizeze cât de important este să-şi folosească timpul liber pentru lărgirea orizontului cunoaşterii. Totodată, ne propunem să punem în practică abilităţile dobândite de copii în grădiniţă în cadrul unor activităţi extraşcolare, prilej şi de a-şi dezvolta competenţele de comunicare, dar şi spiritul de echipă“, mai spune Maria Ionescu.



Ecologie şi întreceri sportive

Prima zi din cadrul proiectului va pune accentul pe educaţia ecologică, dar şi pe diferite concursuri. Astfel, sub genericul „Prietenii naturii“, copiii vor urmări diapozitive cu păsări şi vor participa la o activitate practică de ecologizare, precum şi de plantare a unor flori şi puieţi în curtea grădiniţei. „Scopul este acela de înţelegere a faptului că se produc diferite schimbări în mediul înconjurător, iar misiunea lor este de a proteja natura prin cunoştinţele pe care le dobândesc“, descrie directorul grădiniţei. În aceeaşi zi vor fi organizate mai multe întreceri sportive în incinta grădiniţei şi o drumeţie în pădurea din zona barajului de la Ighişul Nou, prilej de a cunoaşte forme de relief şi pentru a observa primăvara în natură.

Vizită la pompieri

În cea de-a doua zi din cadrul proiectului educaţional, copiii vor merge în vizită la sediul Detaşamentului de Pompieri Mediaş, apoi la Muzeul Municipal. „La pompieri cred că va fi ceva interesant, pentru că vor putea vedea cu ce anume acţionează aceştia în caz de incendiu sau alte situaţii de urgenţă şi vor afla ce este de făcut în caz de pericol. Vizita la muzeu am intitulat-o «Lumea minunată din trecut şi present», iar copiii vor putea să cunoască tradiţii specifice unei cetăţi medievale, vor vedea colecţiile muzeului, dar şi diferite obiective culturale din centrul oraşului“, povesteşte Maria Ionescu.

Sănătate şi dans

Educaţia pentru sănătate nu putea lipsi din acest proiect. Astfel, în cea de-a treia zi a săptămânii „altfel“, copiii vor cunoaşte un medic şi un bucătar, care le vor vor oferi acestora diferite sfaturi. În aceeaşi zi este programată o activitate culturală, care va consta într-un concurs de muzică şi dans. „Preşcolarii vor putea să îşi exerseze talentele într-un mod plăcut, în compania colegilor. Totodată, ei vor avea posibilitatea să socializeze cu copiii de la celelalte grupe şi să-şi facă noi prieteni“, anunţă directorul grădiniţei.

Ziua culturii

În cea de-a patra zi a proiectului, va fi vernisată o expoziţie intitulată „Primăvara în Dumbravă“. Acesta va cuprinde lucrări plastice şi practice realizate de către grădiniţa medieşeană în parteneriat cu grădiniţele cu acelaşi nume din Alba Iulia, Târgu-Mureş şi Cluj-Napoca. De asemenea, se va desfăşura o vizită la o tipografie, pentru ca cei mici să aibă posibilitatea să vadă cum se realizează o carte. „Scopul este de a se familiariza cu procesul de realizare al cărţilor, dar şi pentru a înţelege importanţa cărţilor şi a publicaţilor“, motivează Maria Ionescu.

Credinţă şi solidaritate

Ultima zi a proiectului educaţional „Şcoala altfel“ îi va duce pe copii la un lăcaş de cult, mai exact la biserica ortodoxă „Sfânta Treime“. De asemenea, micuţii vor merge la Unitatea de Asistenţă Medico-Socială şi le vor duce cadouri vârstnicilor internaţi aici. Acţiunea va fi realizată sub genericul „Daruri mici din suflet mare“. 


Maria IONESCU | director grădiniţă: „Ideea noastră a fost de a-i face pe copii să conştientizeze cât de important este să-şi folosească timpul liber pentru lărgirea orizontului cunoaşterii. Totodată, ne propunem să punem în practică abilităţile dobândite de copii în grădiniţă în cadrul unor activităţi extraşcolare, prilej şi de a-şi dezvolta competenţele de comunicare, dar şi spiritul de echipă.“


La nivel naţional

În toate unităţile de învăţământ din România, săptămâna 1 - 5 aprilie va fi dedicată activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“. Acesta a înlocuit, în 2013, săptămâna „Şcoala altfel“. În cele cinci zile nu se organizează cursuri conform orarului obişnuit al unităţii de învăţământ, iar programul se va desfăşura în conformitate cu un orar special, potrivit unui ordin semnat de Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu.



    Trimite prin e-mail