vineri, 15 martie 2013

Publicat la 3/15/2013 05:30:00 p.m. de Anonim

2 % pentru schimbare

De mai bine de 12 ani, Asociaţia Phoenix Speranţa luptă pentru ca persoanele cu dizabilităţi să aibă o viaţă mai bună. Prin intermediului centrului de zi şi al centrului de instruire, atât copiii cu dizabilităţi, cât şi tinerii şi adulţii primesc o şansă de a deveni mai puţini dependenţi de semenii lor sau chiar să se integreze pe piaţa muncii. În prezent, 38 de astfel de persoane lucrează în cele şase ateliere ale Centrului Speranţa. Oricine poate da o mână de ajutor pentru activitatea acestuia, prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit către asociaţie, explică directoarea Maria Stănescu.


Monitorul de Mediaş: Când şi cum şi-a început activitatea Asociaţia Phoenix Speranţa?
Maria Stănescu: Asociaţia a luat fiinţă în anul 2001, din dorinţa a promova o modalitate de integrare socială a persoanelor expuse excluziunii sociale.

Monitorul de Mediaş: Care este misiunea asociaţiei?
Maria Stănescu: Misiunea noastră este valorizarea potenţialului persoanelor cu dizabilităţi, în vederea integrării sociale a acestora, pe o scară activă care merge de la ocuparea utilă a timpului, până la angajarea pe piaţa liberă a muncii.


Monitorul de Mediaş: În momentul de faţă, oferiţi servicii sociale prin centrul de zi şi centrul de instruire. Care sunt acestea?
Maria Stănescu: Centrul de zi are ca scop intervenţia timpurie în cazul copiilor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, diagnosticaţi cu deficienţă mintală severă, moderată sau uşoară. Scopul activităţilor în care sunt incluşi beneficiarii centrului de zi este să-i pregătească pe aceştia în vederea înscrierii într-o şcoală de masă/şcoală specială sau într-o grădiniţă normală. Centrul de instruire se adresează tinerilor şi adulţilor cu vârste între 17-45 ani, având diagnosticul de deficienţă mintală moderată sau severă. Obiectivul principal al acestui centru este instruirea persoanelor cu dizabilităţi în vederea creşterii gradului de autonomie personală şi chiar integrare pe piaţa liberă a muncii. Asociaţia asigură şi servicii de recuperare kinetică, suport şi acompaniament, găzduire pe timp de zi, socializare şi petrecerea timpului liber,  asigurarea hranei (mic dejun şi prânz) şi a transportului de la şi la domiciliul beneficiarilor. Pe lângă aceste două centre, am creat şi Centrul de Informare şi Orientare Profesională. Acesta vine în sprijinul altor persoanelor cu dizabilităţi care nu se potrivesc profilului beneficiarului nostru, care au nevoie de servicii precum informare şi consiliere socială, psihologică, medierea muncii, evaluare complexă.

Monitorul de Mediaş: Ştiu că aveţi şi ateliere protejate în care muncesc persoane cu dizabilităţi. Despre ce ateliere este vorba şi câte persoane au astfel un loc de muncă?
Maria Stănescu: În cadrul centrului de instruire funcţionează cinci ateliere: tâmplărie, croitorie, decoraţiuni, serigrafie şi ergoterapie. Acestea găzduiesc 28 de persoane cu dizabilităţi din comunitate şi din centrul rezidenţial C.I.T.O. Mediaş, iar şase dintre acestea sunt angajate în cadrul unităţii protejate Primul Pas. Unitatea protejată este acreditată în baza legii 448/2006 şi sub acest cadru legal poate comercializa produsele realizate în cadrul atelierelor mai sus menţionate sau intermedia servicii şi produse, totul cu scopul de a  susţine serviciile sociale oferite de Asociaţie. De asemena, în cadrul asociaţiei funcţionează un atelier protejat înfiinţat în cadrul proiectului POSDRU „Servicii sociale integrate şi formare vocaţională pentru persoanele cu dizabilităţi”. În cadrul acestuia au fost angajate 10 persoane cu dizabilităţi pentru activitatea de manufacturare a săpunului vegetal şi a ambalajelor pentru acesta.

Monitorul de Mediaş: Cum anume se specializează beneficiarii dumneavoastră? 
Maria Stănescu: Deţinem un kit de evaluare complexă pe care specialiştii noştri îl folosesc atât în evaluarea iniţială a persoanei cu dizabilităţi, cât şi pe parcursul frecventării Centrului de către aceştia. Kit-ul evaluază progresul lor prin măsurarea dexterităţii manuale, a abilităţilor cognitive, a personalităţii etc. Ţinând cont de natura psihiatrică a dizabilităţii unora dintre beneficiarii noştri, succesul nu este întotdeauna sigur sau constant. Poate apărea şi regresul sau stagnarea - fapt ce face dificilă specializarea acestora.

Monitorul de Mediaş: Cum identificaţi persoanele cu dizabilităţi pe care să le ajutaţi?
Maria Stănescu: În general, persoanele cu dizabilităţi sunt cele care ne identifică pe noi. Aceşti oameni sunt îndrumaţi să acceseze serviciile noastre de către Direcţia de Asistenţă Socială, de Agenţia Locală de Ocupare a Forţei de Muncă sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu. De asemenea, persoanele interesate de noi pot găsi informaţii despre activitatea noastră accesând pagina de web www.phoenix-speranta.ro sau vizitându-ne la sediul din strada George Topârceanu nr. 14.

Monitorul de Mediaş: Ce parteneriate aveţi în derulare, interne şi externe?
Maria Stănescu: Parteneriatul cu Empatec NL din Olanda - companie socială care reprezintă un model de profesionalism şi interes în domeniul integrării persoanelor cu dizabilităţi. Parteneriatul public privat cu Consiliul Judeţean, Primăria Mediaş, Consiliul Local Mediaş, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, Primăria Târnava, Casa Estera Mediaş, CRRHP Mediaş.

Monitorul de Mediaş: De mai mulţi ani organizaţi expoziţii cu vânzare în preajma sărbătorilor pascale şi de iarnă, dar şi diferite campanii umanitare. Cum răspunde comunitatea la acestea?
Maria Stănescu: Organizarea expoziţiilor este deja o tradiţie cu care am obişnuit comunitatea. Încercăm să venim an de an cu ceva nou, original, unic. Comunitatea, în general, apreciază munca depusă de persoanele cu dizabilităţi în realizarea fiecărui produs, lucru dovedit prin prezenţa la expoziţiile noastre. Răspunsul la campaniile umanitare pe care le-am promovat este întotdeauna pozitiv, însă direct proporţional cu posibilităţile economice. Ne bucurăm, totuşi, de susţinerea unor personalităţi fizice şi juridice relevante, iar acest fapt ne onorează. 

Monitorul de Mediaş: Cu ce alte realizări vă mândriţi?
Maria Stănescu: Ne mândrim cu faptul că trei dintre copiii cu dizabilităţi care au frecventat centrul de zi al Asociaţiei noastre s-au încadrat în şcoli şi grădiniţe de masă, 16 persoane cu dizabilităţi sunt angajate în Unitatea Protejată din cadrul Asociaţiei şi 13 pe piaţa liberă a muncii -  dintr-un total de 100 de persoane care beneficiază de serviciile noastre. În plus, anul acesta, aceste realizări au fost încununate de premiul „Angajatorii abilităţii”, pe care Asociaţia Phoenix Speranţa l-a câştigat în cadrul Galei Persoanelor cu Dizabilităţi.

Monitorul de Mediaş: De ce să doneze medieşenii, şi nu numai ei, 2% pentru Asociaţia Phoenix Speranţa? Ce veţi face cu fondurile strânse în acest fel?
Maria Stănescu: Întotdeauna, fondurile pe care le strângem în urma campaniilor sau expoziţiilor sunt investite în îmbunătăţirea sau diversificarea serviciilor sociale pe care le oferim, astfel încât să răspundem cât mai adecvat nevoilor comunităţii căreia ne adresăm. Anul acesta urmărim reamenajarea centrului de zi pentru copii cu dizabilităţi cu ajutorul fondurilor pe care sperăm să le strângem în cadrul campaniei 2%. Ne-am propus achiziţionarea unui mobilier mai prietenos şi a unor materiale didactice de actualitate care să completeze activitatea educativă pe care o derulăm. Redirecţionând 2% către Asociaţia Phoenix Speranţa, vă situaţi în acel grup de oameni care cred că schimbarea începe cu ei înşişi, că ceea ce facem fiecare contează şi că, dacă nu decidem să conteze în bine, va conta sigur în rău - prin inacţiune şi indiferenţă.

A consemnat Alex PÎNTEA



    Trimite prin e-mail