vineri, 1 februarie 2013

Publicat la 2/01/2013 11:03:00 a.m. de Redacţie

Pensiile medieşenilor, ajustate cu inflaţia

De astăzi, pensiile cresc cu 4 procente, datorită unei ordonanţe de urgenţă. Decizia a fost susţinută de parlamentarii medieşeni.


Autor: Alex PÎNTEA

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în sesiunea extraordinară, Ordonanţa de Urgenţă 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, valoarea punctului de pensie pentru anul 2013 a crescut la 762,1 lei. Acelaşi act normativ a fost adoptat, luni, şi de către Senat.

Cu rata inflaţiei

Senatorul PSD Viorel Arcaş consideră că, prin această ordonanţă de urgenţă, Guvernul a început „să şi adauge, nu doar să taie, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani“. Parlamentarul medieşean a mai explicat că este vorba doar de indexarea cu rata inflaţiei, atât cât prevede legea. „Este o măsură reparatorie. Legea atât permite, majorarea cu rata inflaţiei. Dacă ne gândim, însă, că pensiile nu au fost actualizate, practic putem spune că ele au scăzut până acum. Este foarte bine că se dau aceşti bani. Este puţin, dar totuşi este un pas înainte“, susţine liderul PSD Mediaş.

Se aplică retroactiv

Măsura indexării pensiilor se aplică din 1 februarie şi este retroactivă pentru luna ianuarie. Acest procent înseamnă, la nivelul pensiei medii, circa 30 de lei în plus, pe lună. Deputatul Ioan Axente, ales în Colegiul 4 Valea Hârtibaciului, a explicat că această măsură a fost chibzuită bine înainte de a fi promovată, asta în condiţiile în care sunt „găuri mari“ în bugetul naţional. Parlamentarul vede creşterea pensiilor ca pe un act de normalitate şi o confirmare a faptului că lucrurile s-au aşezat pe un făgaş bun. „Practic, prin această hotărâre se vede diferenţa între Guvernul Ponta şi guvernele anterioare. Este o măsură bună, ne-am înscris pe un drum bun, normal, aplecat spre nevoile populaţiei“, arată social-democratul.

Promisiune respectată

Şi deputatul medieşean Gheorghe Roman a apreciat că majorarea este un semn de normalitate şi că astfel se respectă, în sfârşit, legea pensiilor. „Deşi creşterea de 4 procente nu va reuşi să mulţumească în totalitate milioanele de pensionari, este un efort financiar mare, pe care Guvernul şi l-a asumat. În acelaşi timp, se poate spune că este o promisiune electorală respectată. Mă bucur că am onoarea să reprezint Mediaşul şi nordul judeţului în Parlamentul României şi să votez astfel de legi care vin în sprijinul oamenilor“, a comentat Roman, contactat de Monitorul de Mediaş.



    Trimite prin e-mail