vineri, 18 ianuarie 2013

Publicat la 1/18/2013 05:15:00 p.m. de Redacţie

Lege nouă pentru şoferi


Codul rutier se schimbă de mâine. Principala noutate este că mopedele intră în categoria autovehicule, iar cei care le conduc au nevoie de permis.


Autor: Alex PÎNTEA

De asemenea, valabilitatea permisului s-a schimbat la 5 ani pentru şoferii profesionişti şi 10 ani pentru restul categoriilor. Conducătorii auto care îşi pierd permisul sau le este furat primesc în schimb un duplicat cu aceeaşi valabilitate.

Altă valabilitate

insp. pr. Ion Mogoşanu
Codul Rutier s-a schimbat prin intrarea în vigoare a Legii nr. 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Una dintre cele mai importante modificări este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, ea a fost redusă la jumătate, în cazul profesioniştilor. „Perioada de valabilitate în cazul şoferilor profesionişti, care până acum era de zece ani, ca şi în cazul amatorilor, a fost redusă la numai cinci ani”, arată inspectorul principal Ion Mogoşanu, şeful Biroului Poliţiei Rutiere Mediaş.

Numai cu permis

Mopedele a căror viteză depăşeşte prin construcţie viteza de 25 km/h şi care sunt echipate cu un motor cu ardere internă intră în categoria autovehiculelor. Consecinţa directă a acestui fapt este aceea că pentru conducerea lor este nevoie de un permis de conducere. Vârsta minimă pentru obţinerea lui este de 16 ani. Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor în poligoane special amenajate. 

Duplicat la schimb

Potrivit noii legi, în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere, ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea documentului înlocuit. "Practic, eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale", explică Mogoşanu.



    Trimite prin e-mail