marți, 20 noiembrie 2012

Publicat la 11/20/2012 02:02:00 p.m. de Anonim

Laboratorul Verde al Reciclării ajunge la Mediaş

Laboratorul Verde al Reciclării, o iniţiativă a Eco-Rom Ambalaje, vine pe 22 noiembrie, la ora 10.00, la şcoala cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu".

Eco-Rom Ambalaje, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului și cu Ministerului Mediului și al Pădurilor, a lansat în premieră în România programul Laboratorul Verde al Reciclării, o inovație în ceea ce privește proiectele educaționale. Programul este adresat elevilor de 9-10 ani, părinților și cadrelor didactice, reprezentând o noutate atât din punct de vedere al conținutului informațional, cât și al formatul revoluționar pe care îl propune: educația experiențială. 
Laboratorul Verde al Reciclării este un autocar modificat și adaptat pentru mințile curioase și inventive ale copiilor, venind în întâmpinarea lor într-o formulă high-tech, dinamică și interactivă. Cunoscând preocupările celor mici, Eco-Rom Ambalaje le propune acestora o experiență multimedia completă, stimulându-le interesul față de procesul de colectare selectivă printr-un joc de echipă pe tablete PC, prin vizionarea unei animații pe tema colectării selective și a unui spot didactic în ceea ce privește reciclarea de ambalaje. „Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului încurajează acest demers întrucât educația în sensul protejării mediului este deosebit de necesară atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare. Metodologia educației prin experiență, propusă de acest program, este cea mai eficientă și mai valoroasă, conform piramidei de învățare; aceasta stimulează și provoacă elevii să participe lucid și activ la procesul de învățare”, susține Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.
În primul semestru al anului școlar 2012-2013, programul se desfășoară în 25 de orașe din țară, implicând peste 5.000 de elevi, din 52 de școli primare. „Ne bucurăm că există inițiative de educare a copiilor venite din partea unor autorități responsabile precum Eco-Rom Ambalaje. Susținem aceste gen de programe educaționale, conștienți fiind de necesitatea integrării colectării selective în rutina noastră zilnică. Cu cât vom acorda mai multă atenție acestui fenomen și îi vom înțelege rolul important, cu atât calitatea vieții noastre, a tuturor, se va schimba vizibil în mai bine. Avem încredere în generația tânără, în capacitatea ei de a înțelege că grija față de mediu nu este o opțiune, ci un principiu de viață”, a arătat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Pădurilor.
Una dintre principalele componente ale acestui proiect este implicarea cadrelor didactice și a părinților, aceştia având un rol deosebit de important în educarea și responsabilizarea celor mici. Astfel, Eco-Rom Ambalaje încurajează mentorii copiilor să exerseze colectarea selectivă atât la şcoală, cât şi acasă, ca un prim pas pentru protejarea mediului. „Eco-Rom Ambalaje investește în îndeplinirea obligaţiilor legale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje inclusiv prin susţinerea campaniilor de informare și conștientizare a populației. Programul educaţional al elevilor din ciclul primar este o componentă semnificativă a investiției pe care organizația noastră o aduce pentru schimbarea mentalității și comportamentului generaţiilor prezente și viitoare. Colectarea selectivă trebuie să devină un gest obișnuit, iar experiența inedită din Laboratorul Verde al Reciclării cu siguranţă îi va face pe cei mici să plaseze corect deșeurile de ambalaje în containerele special dedicate colectării selective, amplasate în fiecare oraș.” precizează Sorin Cristian Popescu, directorul general al Eco-Rom Ambalaje. (A. L.)    Trimite prin e-mail