miercuri, 21 noiembrie 2012

Publicat la 11/21/2012 11:55:00 a.m. de Anonim

Şcoala maghiară funcţionează de aproape trei secole la Mediaş.

Şcoala generală „Istvan Bathory” din municipiul Mediaş a sărbătorit 290 de ani de la prima atestare documentară.


Autor: Alex PÎNTEA

Cu acest prilej, a avut loc o serie de manifestări atât în cadrul instituţiei de învăţământ, cât şi la Biserica Romano-Catolică din Mediaş. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Sibiu.

Emoţii la aniversare

Moment deosebit mai ales pentru comunitatea maghiară. Cadrele didactice, elevii şi numeroşi invitaţi au sărbătorit aniversarea celor aproape 300 de ani de atestare documentară. Printre evenimentele programate cu această ocazie s-a numărat şi inaugurarea cabinetului care poartă numele matematicianului Bolyai Janos. „În viaţa unei comunităţi, în viaţa unei şcoli este deosebit de important să trezim spiritual civic, conştiinţa, atât a părinţilor, cât şi a copiilor. Acest eveniment, 290 de ani de la înfiinţarea şcolii franciscane a fost o ocazie oportună pentru a trezi aceste sentimente. Nu trebuie să vizităm marile oraşe din vestul Europei, ci în apropierea şcolii, la 50 de metri, este unul dintre cele mai importante complexuri arhitectonice din Mediaş şi zonă, mănăstirea franciscană şi Biserica Romano-Catolică”, a explicat Gheorghe Szederyesi, directorul şcolii „Istvan Bathory”.

A XIV-a ediţie

Evenimentul desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute a făcut parte din programul Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Acestea s-au desfăşurat în perioada 9-18 noiembrie. „A fost a 14-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Evenimentele s-au desfăşurat în Mediaş şi în localităţile din jur. A fost o manifestare culturală în care am încercat să ne expunem şi să dezvelim cultura, tradiţiile maghiare din Mediaş şi din judeţul Sibiu”, descrie Oros Csaba, unul dintre organizatorii evenimentului. 

Program de zece zile

În perioada 9-18 noiembrie a avut loc un amplu eveniment al comunităţii maghiare, intitulat Zilele Culturale Maghiare din judeţul Sibiu. Pe parcursul celor zece zile au avut loc o expoziţie de fotografie, un spectacol de operetă, o lansare de carte, tradiţionalul bal de toamnă al comunităţii maghiare din Mediaş, teatru, teatru de păpuşi, proiecţie de filme, un spectacol de dansuri populare maghiare, dar şi diferite activităţi sportive şi cultural-educative pentru tineri. Evenimentele s-au desfăşurat în Mediaş, Sibiu, Dumbrăveni, Copşa Mică şi Alma. Închiderea oficială a seriei de manifestări a avut loc duminica trecută, cu un spectacol de operetă găzduit de Sala Traube.



    Trimite prin e-mail