marți, 1 mai 2012

Publicat la 5/01/2012 09:11:00 a.m. de Redacţie

Maialul, pe baraj

Medieşenii sunt aşteptaţi să petreacă de 1 Mai la barajul de Ighişul Nou. Primăria municipiului Mediaş, prin Direcţia pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, a pregătit recitaluri ale unor artişti de renume ai muzicii populare româneşti: Angela Rusu, Dinu Iancu Sălăjanu, Leontina Pop, Narcisa Luncan Şimon şi Lorena Filipescu.


Autor: Alex PÎNTEA

Maialul se va desfăşura începând cu ora 12.00. Manifestarea ajunsă la cea de-a cincea ediţie consecutivă în municipiul Mediaş va fi deschisă de către ansamblul folcloric „Purtata”, care va prezenta dansuri tradiţionale din zona Târnavelor. „Medieşenii care iubesc cântecul, jocul şi voia bună sunt aşteptaţi şi în acest an la Maial, serbarea câmpenească care a devenit deja o tradiţie în municipiul nostru”, a anunţat miercuri primarul Teodor Neamţu.

Artişti îndrăgiţi

Medieşenii care vor veni să petreacă împreună ziua de 1 Mai la barajul de la Ighişul Nou vor avea parte de un program artistic bogat. Pe scena special amenajată vor urca nume sonore ale muzicii populare româneşti. „Medieşenii sunt aşteptaţi să petreacă câteva ore în compania unor artişti de renume precum Angela Rusu, Dinu Iancu Sălăjanu, Leontina Pop, Narcisa Luncan Şimon şi Lorena Filipescu”, a detaliat edilul-şef al Mediaşului. Invitaţii speciali ai evenimentului vor fi dansatorii şi soliştii ansamblului profesionist „Mureşul”, din Târgu-Mureş, care vor prezenta cântece şi dansuri populare din mai multe zone ale ţării. „Îi invităm pe toţi medieşenii cu drag să ni se alăture, pentru a ne bucura împreună de această serbare câmpenească”, mai spune Teodor Neamţu.

Locuri special amenajate

Cu ocazia Maialului, medieşenilor le vor fi puse la dispoziţie primele trei locuri special amenajate pentru picnic, conform legii nou apărute: două în vecinătatea barajului şi unul în zona Binder Bubi. „Primăria municipiului Mediaş, prin operatorul de salubritate ECO-SAL, va amenaja în cele trei locuri de picnic, puncte de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje şi va pune la dispoziţia medieşenilor toalete ecologice şi containere pentru colectarea deşeurilori menajere”, precizează Paula Mihălţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Riscă amenzi

Legea picnicului a fost adoptată pe 21 februarie de Camera Deputaţilor, principala prevedere a acesteia fiind interzicerea organizării picnicurilor în alte zone decât cele special amenajate, dotate cu facilităţi şi utilităţi. Potrivit legii, vor fi special amenajate pentru picnic, pe domeniul public sau privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale, zone care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru această activitate şi în care aprinderea focului este permisă. Aceste zone vor fi indicate în parcuri şi în zonele limitrofe ale pădurilor situate în intravilanul localităţilor. Persoanele care vor merge la picnic nu vor avea voie să spele obiectele folosite la în apele din vecinătatea zonei speciale amenajate, să distrugă plantele, să posteze semne sau mesaje. Nerespectarea prevederilor acestei legi se va pedepsi cu amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei. 

În cinstea primăverii

Maialul este o serbare câmpenească în cinstea primăverii. Dedicată, la origine, zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor, viilor şi livezilor, se mai numeşte şi Arminden şi este celebrată anual pe 1 mai.
    Trimite prin e-mail