joi, 12 aprilie 2012

Publicat la 4/12/2012 11:00:00 p.m. de Redacţie

Sfatul poliţistului: Cum să nu ajungeţi victimele hoţilor


În perioada Sărbătorilor Pascale, în vederea prevenirii victimizării, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii recomandă o atenţie sporită.

O nouă săptămână şi nu una obişnuită, ci Săptămâna Trecerii aşa cum mai este denumită Sărbătoarea Învierii Domnului, prezintă nu doar multiple semnificaţii religioase pentru majoritatea credincioşilor ci şi un prilej de abatere de la normele legale şi morale în acelaşi timp, pentru aceia care îşi duc traiul de zi cu zi din arta furatului. Nu o artă tocmai legală însă una pentru care trebuie să ai un anumit talent.
Cu cât practica celor certaţi cu legea este tot mai diversificată iar numărul victimelor creşte simţitor în această perioadă, este vital să nu uităm nici măcar preţ de o clipă că siguranţa noastră depinde de măsurile de autoprotecţie pe care le întreprindem fiecare dintre noi.
La slujbele religioase oficiate în această perioadă, spectacole, cumpărături, locuri de agrement sau orice alt loc public poliţiştii vă recomandă să fiţi atenţi la cei din jur, să păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei şi să nu vă lăsaţi înghesuiţi, uneori fără motiv. Înghesuiala este momentul propice în care hoţii acţionează, mai ales că aceştia nu „lucrează” niciodată singuri. Portmoneul nu trebuie pus în geanta lăsată deschisă, deasupra mărfii cumpărate iar geanta şi alte bunuri trebuie ţinute întotdeauna în partea din faţă a corpului pentru a fi mereu observate. Contactul vizual şi cel tactil asupra bunurilor pe care le deţineţi este mai mult decât vital în prevenirea acestor furturi.
Adoptarea unei atitudini precaute, de natură a diminua posibilitatea ca o persoană să cadă victimă a unei infracţiuni, necesită însuşirea responsabilă a unor măsuri de autoprotecţie în toate mediile sociale frecventate. Calea cea mai simplă de urmat vizează luarea unor măsuri minime, cu caracter general, care nu favorizează în nici un fel generarea unor situaţii cu potenţial victimal. Plierea acestora în diverse conjuncturi presupune: evitarea aglomeraţiilor din pieţe, bazaruri, gări, autogări, magazine; îndepărtarea de privirile indiscrete ale altor persoane atunci când scoateţi banii la vedere sau când staţi la rând, pentru a cumpăra ceva; evitarea înghesuielilor şi a fi înghesuit, manifestând o atenţie specială persoanelor care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru; urmărirea cu atenţie a persoanelor care transportă, ca din întâmplare obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână, acesta constituind un tertip prin care un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când operează pentru a-şi ascunde mâna de privirile străine.
Respectând aceste minime recomandări, descurajaţi infractorii şi le reduceţi şansele de reuşită.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu
Compartimentul pentru Prevenirea Criminalităţii
    Trimite prin e-mail