marți, 17 aprilie 2012

Publicat la 4/17/2012 01:16:00 p.m. de Redacţie

Apa Târnavei Mari S.A. a semnat contractul de achiziţii pentru un sistem de control industrial al apei

Calitatea apei din municipiul Mediaş va fi monitorizată permanent de către societatea Apa Târnavei Mari. Operatorul de apă şi apă uzată a demarat ultimul contract, prin intermediul căruia va dispune de sisteme de debitmetre şi două dispecerate SCADA. Valoarea contractului se ridică la 2,7 milioane de lei, iar durata de execuţie este de 11 luni. Constructorul este o firmă din municipiul Braşov.

Autor: Alex PÎNTEA

Compania Apa Târnavei Mari S.A., operatorul regional de apă şi apă uzată pentru nord-estul judeţului Sibiu, a demarat contractul în vederea instalării şi punerii în funcţiune a sistemelor de debitmetre şi SCADA. Acesta se desfăşoară în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în regiunile Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, judeţul Sibiu”. Practic, la sfârşitul lunii trecute a fost semnat contractul de lucrări „Achiziţia şi instalarea de debitmetre pentru reţelele de apă potabilă şi sisteme SCADA”. Valoarea acestuia este de 2,7 milioane de lei fără TVA, informează reprezentanţii societăţii.

Două dispecerate

SCADA este un sistem centralizat de control industrial alcătuit din sisteme de computere care monitorizează şi controlează procese tehnologice sau o infrastructură. Operatorul de apă şi apă uzată va beneficia practic de două dispecerate SCADA care vor monitoriza staţiile de pompare apă potabilă, staţiile de pompare apă uzată, trei staţii de epurare şi trei staţii de tratare aferente celor trei localităţi ale proiectului, puncte de monitorizare debite şi presiuni, rezervoare, staţii de clorinare amplasate pe reţelele de alimentare cu apă, în toate cele trei localităţi ale proiectului sau în localităţi afiliate.

Gata anul viitor

Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică deschisă, consultantul de supervizare al lucrărilor fiind societatea italiană Di Giuseppe Ingegneri Associati. Operatorul economic care va implementa SCADA este Electromatic Systems S.R.L. din oraşul Braşov. Ordinul de începere a fost emis în data de 11 aprilie, iar durata de desfăşurare a contractului este de 23 de luni, dintre care 11 sunt alocate execuţiei lucrărilor, iar restul notificării eventualelor defecte.

Fonduri de la Comunitatea Europeană

Proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă şi apă uzată pentru zona Mediaş, Agnita, Dumbrăveni, a fost aprobat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, cu o valoare de  peste 307 milioane de lei, fiind cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene cu suma de 261 milioane de lei. Banii vor fi folosiţi pentru reabilitarea infrastructurii de apă-canal, staţiile de tratare, şi staţiile de epurare a apei menajere şi a apei uzate. 80,8% din banii alocaţi acestui proiect vin de la Comisia Europeană, 12,4% de la bugetul de stat, iar 5% trebuie să fie asiguraţi de operatorul regional. Cele trei municipalităţi vor asigura 1,9% din valoarea investiţiilor.
    Trimite prin e-mail