sâmbătă, 7 aprilie 2012

Publicat la 4/07/2012 11:30:00 a.m. de Redacţie

Frauda Transgaz: Nuţu (Dinel) Staicu rămâne în arest

Dinel Staicu | foto: ziare.com
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, miercuri, cererea de eliberare din arest înaintată de fostul preşedinte al SIF Oltenia, Nuţu (fost Dinel) Staicu, într-un dosar în care acesta este judecat pentru că ar fi fraudat Transgaz Mediaş cu suma de 25 de milioane de lei. 


Potrivit Agerpres, Tribunalul Bucureşti a respins recursul lui Dinel Staicu, după ce şi Judecătoria Sectorului 2, instanţa de fond, nu a fost de acord cu eliberarea acestuia din arest.
În acest dosar, Dinel Staicu a fost trimis în judecată în 2007 de procurorii DNA pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Alături de Staicu sunt judecaţi Gabriel Aurel Coconea, fost director general al societăţii Transgaz Mediaş, Cornel Teodor Volintiru, fost director general al societăţii Sironex Craiova, Vlad Rebega, fost director general al societăţii B.D.J. Craiova, Ioana Carmen Popescu, fost director economic al societăţii B.D.J. Craiova, Iulian Siclitaru, Tudorică Siclitaru, Vasile Banciu, fost director general adjunct la societăţii Asigurarea Naţională Română, şi Adrian Bogza, fost administrator la societatea Delta Telecom.
Procurorii susţin că, în perioada august 2000 - iulie 2001, Gabriel Coconea, în calitate de director general al Transgaz, având atribuţii de ordonator de credite şi reprezentare a societăţii în relaţiile cu terţii, ar fi încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat.
Prin încheierea acestor convenţii, el a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăţi private - BDJ Craiova, Padogaz Bucureşti, Sironex Craiova şi Dumimpex SM Bucureşti, toate controlate de Dinel Staicu şi cărora le-a asigurat finanţarea în mod fraudulos.
Convenţiile de plăţi au fost încheiate cu încălcarea OUG nr.10/1997 şi a normei metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin H.G. nr. 685/23.08.1999.
DNA mai susţine că, la solicitarea Transgaz, contrar dispoziţiilor legale privind compensarea datoriilor reciproce, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru societăţi private suma totală de 13.251.328 lei, prejudiciind în acest mod Transgaz.
Dinel Staicu a mai fost condamnat definitiv la 7 ani închisoare pentru devalizarea Băncii Internaţionale a Religiilor, însă Curtea de Apel Bucureşti a anulat condamnarea, pe 23 februarie, prin admiterea unei contestaţii în anulare. (A. L.)
    Trimite prin e-mail