luni, 16 ianuarie 2012

Publicat la 1/16/2012 02:28:00 p.m. de Redacţie

Bun venit, 2012!

Bun, cam gata cu vacanţa de sărbători şi cu extensia de după, cu Boboteaza, sfinţii Vasile şi Ioan. Lăsăm în urmă perioada cadourilor, deliciile culinare şi zilele tihnite, punem pomul de Crăciun înapoi în cutia lui cu ornamente şi instalaţii luminoase cu tot, ne facem calcule şi planuri pentru anul care ne stă în faţă. Oare ce ne aduce 2012?

Autor: Milu OLTEAN

Reacomodarea la efort după sărbători mi s-a părut dintotdeauna o chestie tare hazlie, drept să zic. Unii se urnesc mai repede, alţii mai greoi. Orice ai face, vacanţa trece. Adicătelea, stai liniştit câteva zile acasă, nu te bruiază nimeni, scapi de termene limită, scapi de telefoane stresante, citeşti mailuri numai dacă ai chef, te lăfăi până târziu în pat, stai până dincolo de crucea nopţii prins în mrejele vreunei cărţi. Ce mai, trai pe vătrai! Aşa, punem la socoteală vizitele în stânga şi-n dreapta, agitaţia cumpărăturilor, febra cadourilor, iarăşi câteva zile tihnite şi apoi Revelionul. Artificii, petrecere, şampanie, urări, la mulţi ani Vasile, să trăieşti Ioane şi gata. Înapoi la treabă. România din curtea casei e mai blândă decât cea de la serviciu, iar reacomodarea la vechile trasee se face, dar nu chiar cât ai zice “peşte”, ci niţel mai domol. Încet, încet te reobişnuieşti cu alarma ceasului, cafeaua începe să aibă gust de treabă, nu de vacanţă şi scorţişoară, prin birourile în care colinda în surdină Hruşcă la fiecare calculator s-a aşternut tăcerea, străzile nu mai au strălucirea dinainte de sărbători, acea stare de confort dispare încet şi se estompează lăsând în urmă amintiri mai frumoase sau mai triste şi, inevitabil, un an vechi.
Deja s-au îngrămădit multe în începutul acesta de an, parcă vacanţa nici n-a existat, n-a adus linişte şi nici n-a domolit spiritele prea încinse. 2012 a început tumultuos, iar televiziunile de ştiri nu mai prididesc să le aducă românilor veşti care de care mai extraordinare, mai senzaţionale şi mai exclusive, despre cutare, sau despre unul, altul. Agitaţia începutului de an te ia în braţe şi nu te mai lasă, ca într-un ciudat malaxor te macină şi îţi alungă toată tihna acumulată boiereşte de sărbători. Zilele trec ciudat de repede, febra lucrurilor lăsate în urmă te ajunge, termenele limită rânjesc din nou de după colţ, telefonul, mail-ul, completează formulare, plăteşte, fii atent că 2011 a devenit 2012 atunci când scrii ceva pe-un petec de cerere. Gata, gata, calm, cam gata cu tihna şi vacanţa, din nou la drum, din nou la treabă.

Citiţi comentariul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail