luni, 19 septembrie 2011

Publicat la 9/19/2011 05:25:00 a.m. de Redacţie

Sănătate de toamnă - 8 sfaturi esenţiale

Zilele sunt din ce în ce mai scurte, iar temperaturile scad pe zi ce trece... Cu alte cuvinte, este timpul să iei măsuri şi să schimbi câte ceva în stilul tău de viaţă, pentru a te asigura că sănătatea ta nu va avea de suferit.


1. Fasolea trebuie să facă parte din dieta ta!
Dacă este să faci o schimbare în dieta ta în această toamnă, atunci aceasta să fie! În fiecare săptămână, mănâncă echivalentul a cel puţin trei căni de fasole. Pe lângă faptul că este o legumă uşor de digerat, fasolea adaugă savoare şi textură supelor, tocăniţelor şi mâncărurilor cu sos. În plus, reprezintă şi un ingredient de bază pentru salate.
Fasolea este bogată în proteine, fier, acid folic, fibre şi potasiu. Aşa că... nu ai decât de ales dintre nenumăratele sortimente de fasole existente şi să te bucuri apoi de reţete gustoase şi sănătoase!

3. Poartă-te cu blândeţe cu dantura ta!
În ceea ce priveşte starea de sănătate a dinţilor tăi, toamna aceasta concentrează-te asupra alungării obiceiurilor agresive faţă de propria dantură... Asta înseamnă să renunţi să mai mesteci cuburi de gheaţă sau miezul neînflorit de popcorn... Gheaţa reprezintă un cristal, iar emailul dinţilor, de asemenea, astfel că, atunci când două cristale se întâlnesc, unul dintre ele „cedează“. Câteodată, este vorba chiar de dinţi... Popcornul poate sparge emailul dinţilor sau chiar plombele, iar păstaia crocantă în care este învelită boaba de porumb poate pătrunde în gingii, iritîndu-le şi ducând la depunerea de tartru şi de bacterii.

4. Distrează-te la fitness!
Toamna aceasta, îmbunătăţeşte-ţi programul de fitness! Încearcă o lecţie de fitness mai puţin convenţională, care să îţi învioreze regimul cam „molatic“.
Sparge monotonia şi mergi la o lecţie de dans sau o lecţie care să îţi coordoneze, în acelaşi timp, şi mişcările trupului, şi pe cele ale minţii, cum ar fi yoga, pilates sau tai-chi. Te va umple de energie şi, mai mult ca sigur, vei continua şi acest regim!

5. Un control oftalmologic
Vederea ta nu se va îmbunătăţi peste noapte, mai ales o dată cu trecerea anilor şi o dată ce munceşti tot mai mult cu computerul... Ca atare, foloseşte-te de aceste prime luni de toamnă pentru a-ţi face un control oftalmologic.
Un examen complet trebuie să includă o evaluare a clarităţii vederii tale, a felului în care ochii tăi „lucrează“ împreună, precum şi o evaluare a sănătăţii generale a ochilor tăi.

6. Sănătatea inimii tale - fii la curent cu ea!
Pentru că toamna înseamnă, în egală măsura, bogăţie şi un nou început, de ce să nu fii la curent cu tot ceea ce presupune starea ta generală de sănătate? Cum sănătatea inimii nu este de neglijat, axează-te în special asupra prevenirii.
Acest lucru presupune o programare la doctorul cardiolog, care să îţi facă analize de rutină - presiunea sanguină, tensiunea, nivelul de colesterol şi de glucoză din sânge... Faptul că ştii între ce limite te încadrezi te va ajuta să îţi „calculezi“ singur gradul de risc faţă de apariţia unei boli de inimă.

7. Vinul îţi vine în ajutor!
Diversifică-ţi gusturile şi alegerile în ceea ce priveşte alcoolul cu un pahar de vin de masă, la temperatura camerei. Băutura „caldă“ va îndepărta senzaţia de frig, iar vinul, în special cel roşu, are reale beneficii asupra sănătăţii inimii. Bineînţeles, în cantităţi reduse şi decente...
Femeile însărcinate şi persoanele pe care anumite afecţiuni fizice le împiedică să bea alcool, ar trebui să se abţină de la acest „obicei“.

8. Sincronizează-ţi somnul!
Există un mod prin care poţi face faţă programului din ce în ce mai solicitant din această toamnă - sincronizează-ţi „alarma“ de trezire biologică cu mediul exterior.
Dimineaţa, ieşi afară din casă în primele 5 minute de când te-ai trezit şi expune-te luminii puternice aproximativ 30 de minute. Noaptea, evită lumina directă şi puternică în primele două sau trei ore de somn, deoarece acest lucru îţi poate deregla programul de somn. Acest stil sănătos de viaţă te va ajuta să te menţii cât mai „în priză“ dimineaţa şi te va adormi mai repede la ora de culcare.
    Trimite prin e-mail