sâmbătă, 24 septembrie 2011

Publicat la 9/24/2011 10:53:00 a.m. de Redacţie

România, Mediaş, la treabă!

Gata de treabă, sacii pregătiţi, voluntarii prinşi pe liste, lumea echipată corespunzător, firme, societăţi, reprezentanţi ai unor asociaţii, tineri, bătrâni, toţi pe poziţii: se dă startul unei noi campanii de curăţenie a României, “Let’s do it Romania!”.

Autor: Milu OLTEAN

Păzea, munţi de gunoaie, maldăre de deşeuri, maluri de râuri batjocorite cu PET-uri, poieni împânzite de urme de grătare, vine curăţenia peste voi! De câte campanii e nevoie pentru o Românie curată?
Mi-aş fi dorit ca proiectul “Let’s do it România” să fie unul care să se desfăşoare într-o primă şi ultimă ediţie, să fie promovat corespunzător muncii depuse de voluntarii inimoşi, să fie premiat şi pus în ramă şi scos din când în când din vitrina cu amintiri frumoase, numai bune de arătat şi de dat exemplu nepoţilor. Nu spun asta pentru că am vreun cui împotriva celor care s-au dedicat trup şi suflet, în toată ţara, pentru reuşita curăţeniei generale din toamna anului trecut, ci mi-aş fi dorit ca în urma acţiunii energice de deposedare a ţării de gunoi să avem şi noi o ţară ca afară, vorba cântecului, dar, mai mult decât atât, să fim în stare s-o păstrăm aşa cum ne-a dat-o Dumnezeu: curată şi frumoasă. Dincolo de eforturile conjugate ale voluntarilor din toată ţara rămâne nepăsarea celor care-şi bat joc de munca unor oameni, dar şi de natura în sine. Pentru că în multe dintre locurile unde anul trecut s-au strâns maldăre de gunoaie, acum s-au aşezat altele la loc. Puterea obişnuinţei unora de-a scăpa de gunoi acolo unde-i taie capul a făcut ca munca unor oameni dedicaţi ideii de curăţire a României să fie luată pe alocuri în balon. “Adică, ce, vin ăia să-mi zică mie unde să arunc gunoiul? Ia mai dă-i încolo, că doar nu mi-oi bate capul cu prostii. Ia toarnă sacul ăla acolo, că dacă le trebuie curăţenie mai vin ei când or mai avea chef”.
Facem ce facem şi tot la metehne de când lumea ajungem, tot la delăsare şi nepăsare faţă de minunăţiile care ne înconjoară, la lipsa de respect faţă de munca, efortul şi crezul altuia. Pe de o parte avem instituţii, care încasează taxe şi bani pentru tot felul de autorizaţii şi care au competenţe să fie câinele de pază al felului în care respectăm ceea ce avem în jur, pe de altă parte avem firme specializate care se ocupă de ridicat gunoiul, de sortat şi reciclat, înfiripăm şi o brumă de societate civilă care ia atitudine împotriva celor care atentează la bunul simţ, dar se pare că avem o problemă, pe care eforturile reunite ale celor trei echipe de mai sus n-o pot rezolva, aceea a românilor care n-au nicio treabă cu păstrarea curăţeniei. Aici ar trebui intervenit, iar în urma unei campanii de curăţenie generală ar trebui instituită şi o stare de alertă maximă în privinţa băgatului adânc al mâinii în buzunarul celui care atentează la curăţenia patriei. Pentru că am impresia că doar vigilienţa şi arsul la bani pot scoate binele la liman, în privinţa celor care n-au pic de respect pentru curăţenie şi care nu prea cred că se vor ruşina nici dacă vor face alţii curăţenie după ei, ani buni de-acum înainte. 
Până una-alta, România, Mediaş, la treabă şi vom vedea după aceea ce mai avem de făcut. “Let’s do it Romania”, dar n-ar strica mai apoi şi “Cine greşeşte, plăteşte”.
    Trimite prin e-mail