vineri, 26 august 2011

Publicat la 8/26/2011 09:10:00 a.m. de Redacţie

Mediaşul aude: „Motor!” | VIDEO

50 de filme proiectate în mai multe locaţii din Mediaş, Dumbrăveni şi Târnăveni, simpozioane, evenimente artistice, dezbateri pe teme culturale sunt atracţiile pe care le pregăteşte prima ediţie a Mediaş Central European Film Festival (MECEFF), în perioada 5-11 septembrie.

Autor: Milu OLTEAN

Aflat la prima ediţie, MECEFF pregăteşte o săptămână intensă din punct de vedere cultural, în care accentul este pus pe prezentarea celor mai bune producţii cinematografice din ţările vecine României. În plus, autorităţile locale spun că festivalul va face regiunea Târnavelor o destinaţie turistică mai interesantă.

Somităţi din lumea filmului l-au însoţit pe primarul Neamţu
la conferinţa de lansare a primei ediţii a MECEFF
Eveniment de calitate

Cinematografia a fost dintotdeauna privită ca o artă cu totul specială, care surprinde realitatea şi-o converteşte în istorie, sentiment, zâmbet sau lacrimă. Începând din acest an, medieşenii şi locuitorii din toată regiunea se vor bucura de privilegiul de a găzdui Mediaş Central European Film Festival. Locaţiile de proiecţie vor fi cinematograful „Mediensis”, Piaţa Corneliu Coposu, Sala Traube, Sinagoga, dar şi oraşele Târnăveni şi Dumbrăveni. Din programul de deschidere al festivalului face parte un concert cu Fanfara 10 Prăjini, dar şi un spectacol de stand-up comedy cu actorul Claudiu Bleonţ.

Lansat în stil mare

Sala „Regina Maria” a Hotelului Athene Palace Hilton din Bucureşti a găzduit, recent,  conferinţa de presă prilejuită de lansarea evenimentului. „Ne dorim să facem cunoscut publicului românesc realizările cinematografice ale ţărilor vecine - Cehia, Ungaria, Austria sau Polonia - care au tradiţie cinematografică remarcabilă. Pe de altă parte, am luat în considerare faptul că Primăria Mediaş a iniţiat crearea în jurul Mediaşului a unei zone de dezvoltare turistică şi culturală în centrul Transilvaniei, prin intermediul căreia să fie cunoscute valorile turistice şi culturale ale unei regiuni extraordinare şi am dorit ca în acest spaţiu să introducem şi cultura cinematografică. Demonstrăm că evenimentele de amploare se pot face şi în afara Bucureştiului şi a marilor oraşe, atunci când întâlneşti o comunitate implicată şi cu potenţial”, a explicat regizorul Radu Gabrea, preşedintele primei ediţii. 

Teodor Neamţu | primar Mediaş:   „Festivalul se adresează marelui public. Este un eveniment de mare amploare, pe care Mediaşul şi zona noastră sunt pregătite să-l primească aşa cum se cuvine. De pe acum le adresez tuturor invitaţia de a fi alături de noi şi am încredere că fiecare oaspete, fie că e din ţară sau din străinătate, se va simţi bine în zona noastră. Mai mult decât atât, sunt convins că oaspeţii vor vorbi despre festival, despre Mediaş şi regiunea Târnavelor atunci când se vor întoarce acasă.”

Filme de calibru

Programul ediţiei inaugurale cuprinde circa 50 de pelicule din Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. În competiţie vor intra câte un film din fiecare ţară participantă, respectiv filme câştigătoare ale Premiului Naţional din fiecare dintre acestea. Juriul va alege cea mai bună interpretare, cea mai bună regie, cea mai bună imagine şi câştigătorul Marelui Premiu. Restul programului este constituit din filme ale fiecăreia dintre cele şapte ţări, pelicule omagiate sau evidenţiate pe plan naţional ori internaţional, propuse de către Institutele Culturale ale ţărilor respective. MECEFF 2011 va cuprinde şi o secţiune omagială, dedicată cunoscutului regizor de film Jiří Menzel (Cehia), în cadrul căreia vor putea fi văzute filmele: „Ciocârliile pe sârmă”, „Trenuri bine păzite”, „Vară capricioasă”, „Micile perle”, „Sfârşitul vremurilor vechi” şi „În slujba regelui Angliei”. Sub conceptul de MECEEF “7+1”, vor fi prezentate şi filme ale unei ţări invitate, care în acest an este Israelul.








Miză turistică

Ideea unui festival de film care să implice întreaga regiune a fost un concept în care municipalitatea medieşeană a crezut încă din primăvară, de la primele discuţii. Primarul Mediaşului, Teodor Neamţu, este de părere că MECEEF va aduce beneficii deloc de neglijat, în contextul în care localităţile din regiunea Târnavelor vor acţiona împreună pentru creşterea potenţialului turistic. „Acest festival de film este punctul de pornire al activităţilor culturale şi de promovare regională, care ne dorim să devină cât mai numeroase şi reprezentative pentru regiune, obiectivul principal al asociaţiei fiind dezvoltarea economică regională, prin valorificarea patrimoniului turistic. În acest sens, pentru oficialii prezenţi la festival vom organiza vizite la Castelul de la Cetatea de Baltă, la podgoriile de la Jidvei, la cele două monumente UNESCO de pe teritoriul regiunii, respectiv bisericile fortificate din Valea Viilor şi Biertan şi la Conacul de la Mălâncrav. Vor fi organizate seri cu tematică tradiţională în care vom sublinia varietatea culturala a regiunii. Cele trei principale aspecte ale patrimoniului turistic zonal, cultural-istoric-recreativ, vor fi testate şi promovate pentru prima dată într-un eveniment de anvergură”, a dezvăluit Vladimir Şargu, reprezentantul structurii executive a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Regiunea Târnavelor”.

Regizorul ceh Jiří Menzel va fi omagiat
într-o secţiune specială a festivalului

Citiţi reportajul integral în ediţia tipărită a ziarului.
    Trimite prin e-mail