miercuri, 7 ianuarie 2015

Publicat la 1/07/2015 09:30:00 a.m. de Anonim

Polițiștii din județul Sibiu au fost în serviciul comunităţii și de sărbători


Pentru ca sărbătorile de iarnă să fie petrecute în condiţii de linişte şi siguranţă, peste 200 de poliţişti au fost zilnic la datorie.


Autor: Aurelian LUNGU

scms. Luciana BALTEȘ
În perioada 24 decembrie 2014 – 4 ianuarie 2015, poliţiştii au intervenit la solicitările primite din partea cetăţenilor, au aplicat peste 650 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 100.000 de lei, şi au constatat 45 de infracţiuni. „Trebuie să precizăm faptul că în perioada Crăciunului şi a Revelionului, la nivelul judeţului Sibiu nu s-au înregistrat evenimente cu impact asupra siguranţei publice, iar cetăţenii s-au bucurat în linişte de sărbătorile de iarnă. Pentru asigurarea unui climat de siguranță publică cu prilejul sărbătorilor de iarnă, din dispoziția viceprim-ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, în perioada 24 decembrie – 4 ianuarie, la nivelul judeţului Sibiu au fost mobilizați, zilnic, peste 200 de poliţişti“, a precizat subcomisarul Luciana Balteș, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

Peste 2.500 de polițiști

La nivelul județului Sibiu, pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică cu prilejul sărbătorilor de iarnă, 2.563 de poliţişti au acţionat în dispozitivul curent de ordine şi siguranţă publică, prioritate având prevenirea şi combaterea oricăror evenimente care ar putea afecta liniştea cetăţenilor şi să intervină rapid atunci când sunt sesizaţi cu privire la comiterea unor fapte antisociale. Din totalul poliţiştilor, 1.844 au fost de la structurile de ordine publică, 599 de la rutieră, 120 de lucrători fiind de la celelalte structuri operative, respectiv: investigaţii criminale, investigarea criminalității economice și poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Mai multă vigilență

Din punct de vedere al combaterii infracționalității, în ultimele două săptămâni, poliţiştii sibieni au identificat 28 de persoane bănuite de comiterea unor infracțiuni, cu opt mai multe față de perioada similară a anului trecut. Totodată, trei persoane care erau date în urmărire pentru diferite fapte penale au fost depistate de polițiști. În perioada sărbătorilor de iarnă, poliţiştii sibieni au constatat 45 de infracțiuni, din care 31 în flagrant, cu 13 mai multe decât anul trecut. 

Sute de amenzi

În total, polițiștii au aplicat 652 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 101.148 de lei. Astfel, poliţiştii au intervenit şi au aplicat 101 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea normelor privind ordinea şi liniştea publică prevăzute de Legea 61/1991, 21 de sancţiuni prevăzute de Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 4 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi una la Legea nr. 171/2010 - Codul Silvic.

Luciana BALTEȘ | subcomisar: „Trebuie menţionat faptul că, în această perioadă, s-au înregistrat scăderi în ceea ce privește toți indicatorii rutieri, numărul accidentelor rutiere diminuându-se cu 38% față de anul trecut. Au fost înregistrate scăderi semnificative şi la numărul victimelor: numărul persoanelor decedate a fost cu 100% mai mic, iar al persoanelor rănite cu 43%.“

Ordine în trafic

De asemenea, pentru neregulile constatate în trafic, poliţiştii au aplicat 471 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 111 fiind pentru depăşirea limitelor legale de viteză. Tot în această perioadă, poliţiştii de rutieră și ordine publică au acționat în sistem integrat, în stradă, având atât misiuni preventive, dar și de sancționare a conducătorilor auto care au încălcat legislația rutieră sau au pus în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic. „Pentru zilele în care sunt organizate procesiuni şi ceremonii religioase ocazionate de sărbătoarea Botezului Domnului, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Sibiu a luat măsuri de pregătire a bunei desfășurări a acestor evenimente, în condițiile în care la acestea participă un număr foarte mare de oameni. La fiecare dintre aceste procesiuni, poliţiştii sibieni vor fi prezenți pentru asigurarea ordinii publice şi vor acționa pentru prevenirea și descurajarea comiterii de fapte antisociale, precum și pentru a asigura fluența traficului rutier în zonă“, a mai menționat Balteș.
    Trimite prin e-mail