joi, 4 septembrie 2014

Publicat la 9/04/2014 09:03:00 a.m. de Redacţie

Sărbătoarea filmului a pus stăpânire pe oraș

Cea de-a patra ediție a Mediaş Central European Film Festival, singurul eveniment din România dedicat în exclusivitate cinema-ului din acest perimetru geografic, a debutat marți la Mediaș. MECEFF 2014 aduce în faţa cinefililor medieşeni şi nu numai cele mai bune filme din şapte ţări europene. Ţara invitată special la ediţia din acest an este Spania. România a intrat în concurs cu cel mai titrat film al anului 2013, „Poziția copilului“, regizat de Călin Peter Netzer pe baza unui scenariu scris împreună cu Răzvan Rădulescu. 


Autor: Alex PÎNTEA

Marţi seară, Mediaşul a intrat în „febra“ filmului. Zeci de regizori, scenarişti și actori au ajuns pe Târnava Mare pentru a participa la ediţia din acest an a festivalului internaţional de film. Mediaş Central European Film Festival înseamnă, anul acesta, prezentarea a circa 50 de lungmetraje, scurtmetraje şi documentare. „Festivalul este consacrat cinematografiilor ţărilor învecinate României, din aşa-zisul perimetru al Europei Centrale. În acest an, ţara invitată special este Spania, iar ţările din selecţie sunt, ca şi în anii anteriori, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Polonia şi Slovenia. Filmele prezentate sunt cele care au obţinut în ultimul an premiile naţionale“, a explicat Victoria Cociaş, directorul festivalului.


Festival în creştere

Festivalul internaţional de film reprezintă un veritabil vector de imagine pentru municipiul de pe Târnava Mare. Prin invitaţii prezenţi, dar şi prin creşterea de la o ediţie la alta a numărului de spectatori, dezideratul municipalităţii medieşene, acela de creştere a imagini oraşului, prinde din ce în ce mai mult contur. „Suntem în creştere de la an la an. Îmi aduc aminte de prima ediţie, cât de greu ne-a fost fiind chiar la început, dar am trecut cu brio. A doua ediţie a fost şi mai grea, pe fondul crizei. Sperăm ca la ediţia din acest an - iar acest lucru deja se vede din selecţie, din participanţi - să existe o anume creştere. Lumea a început să afle de festival şi nu vorbesc doar de lumea din România, ci şi din Europa. Ca medie de spectatori, am fost în creştere de la an la an, iar acest lucru pe mine mă mulţumeşte, pentru că din ce în ce mai multă lume din afara Mediaşului vorbeşte despre oraş. De fapt, acesta este scopul nostru“, mărturisește primarul Teodor Neamţu. 


Șapte în competiție

La fel ca în fiecare an, competiția MECEFF „7+1“ este formată din șapte filme, toate câştigătoare ale premiilor naționale anuale acordate de fiecare dintre țările participante: Cehia, Austria, Ungaria, România, Polonia, Slovenia și Slovacia. Țara noastră intră în concurs cu cel mai titrat film românesc al anului 2013, „Poziția copilului“, în regia lui Călin Peter Netzer. Polonia concurează cu „Ida“, o tulburătoare istorie din anii '60, când tânăra călugăriță Anna află un teribil secret de familie ce datează din vremea ocupației naziste. Din Slovenia vine „Călătoria“, sub semnătura lui Nejc Gazvoda, povestea a trei buni prieteni din liceu (Ziva, Gregor și Andre), ce-și amintesc de trecut și își confruntă temerile cu privire la viitor în timpul unei excursii la mare. Tot despre trecut, dar în cu totul alt registru, vorbește și câștigătorul competiției „1-2“ din cadrul Festivalului de Film de la Varșovia, adică filmul maghiar „Dragii mei prieteni turnați“, în regia debutantei Sárei Cserhalmi. Pornind de la o premisă extrem de familiară locuitorilor din spațiul geografic central și est-european, informatorii poliției secrete care și-au trădat prietenii și familiile, filmul face portretul unei prietenii care se dizolvă mai târziu, aratând că a fost construită pe un eșafodaj de minciuni. Publicul prezent la Mediaș va putea urmări și filmul austriac „Frumusețea ta nu are nicio valoare“, în regia lui Hüseyin Tabak, de asemenea debutant, o poveste despre imigrare spusă din persepectiva unui puști de 12 ani, Veysel, care pleacă din Turcia, împreună cu toată familia, în speranța unui viitor mai bun. Un alt film din competiţie este „Rugul aprins“, un film în trei părți regizat de Agnieszka Holland pentru HBO Cehia și inspirat de gestul lui Jan Palach, studentul care şi-a dat foc în semn de protest faţă de invazia sovietică în Cehoslovacia deceniului 6. În fine, „Candidatul“, peliculă al cărei autor este slovacul Jonáš Karásek, spune o poveste despre nebunia și confuziile inerente apărute în timpul unei campanii prezidențiale.


Spania, invitată special

După ce, în anii trecuți, Mediaş Central European Film Festival a avut drept țări invitate Israelul, Statele Unite ale Americii și Germania, cea de-a patra ediție celebrează o țară a cărei cinematografie continuă să surprindă și să ofere lumii mari regizori: Spania. Astfel, în cadrul acestei secţiuni vor fi prezentate filme precum: „La pelicula“, (Chema de la Pena, 2011), „Patrimonio nacional & National III“, (Luis Garcia Berlanga, 1981, 1982), „Raza, el espiritu de Franco“, (Gonzalo Herralde, 1977), „Los santos inocentes“, (Mario Camus, 1984), „Sé quién eres“, (Patricia Ferreira, 2000) şi „Torremolinos 73“, (Pablo Berger, 2003). 



Mesaj anti-comunist

Pe lângă competiția oficială, programul MECEFF „7+1“ va oferi publicului spectator o serie bonus de producții din spațiul geografic central-european. Este vorba de filme realizate înainte de 1989, cu un puternic mesaj anti-comunist și regizate de câțiva dintre cei mai mari regizori europeni ai secolului XX. Astfel, spectatorii vor putea vedea patru filme clasice regizate de Miloš Forman, şase titluri din opera regizorului polonez Andrzej Wajda şi alte două producţii ale regizorului maghiar Miklós Jancsó, decedat la începutul acestui an. Evident, programul paralel dedicat cinematografiei dinainte de 1989 din Europa Centrală și de Est nu ar fi putut complet fără câteva filme românești. Astfel, cei prezenți la Mediaș pe perioada festivalului se vor reîntâlni cu câteva dintre filmele realizate de regretatul Alexandru Tatos, cu „Reconstituirea“ lui Lucian Pintilie, film interzis vreme de 20 de ani, dar și cu ecranizarea după Fănuș Neagu, „Dincolo de nisipuri“, victimă a cenzurii comuniste și, totodată, ultimul film regizat de Radu Gabrea în România înainte de plecarea în Germania.


În limba idiş 

Mediaş Central European Film Festival propune pentru ediţia din acest an, pe lângă competiția oficială, și o serie de filme reprezentative din perimetrul geografic central și est-european, programul MECEFF „7+1“ care va oferi publicului spectator o nouă serie de filme în limba idiș. Acestea vor fi adunate în secțiunea necompetitivă „Selecția președintelui“. Iubitorii de film vor avea ocazia să vadă cinci filme de excepţie. Primul dintre ele va fi „Fiul cantorului“,  o producţie Statele Unite ale Americii, 1937. Această dramă muzicală, supranumită de criticul de film J. Hoberman drept „Anti-«Cântărețul de jazz»“, marchează debutul lui Moise Oysher în cinema cu rolul unui tânăr rebel care pleacă din shtetl-ul său polonez la New York, unde este descoperit și devine un cântăreț binecunoscut. Un alt film va fi „Ierusalimul american: Evreii şi ridicarea oraşului San Francisco“, produs în 2013, tot în Statele Unite. Filmul este un documentar despre pionierii evrei din San Francisco, atraşi în California de „Goana după aur“ și inițiatori ai unei comunități prospere - în acea vreme, a doua ca mărime din Statele Unite, după cea din New York. Alte trei filme care vor putea fi văzute sunt „Mămica / Mamele“, o producţie poloneză a anului 1938, care surprinde diferitele aspecte ale vieții evreiești în perioada interbelică în Lodz, „O legendă din Vilnius: Puterea rabinului“, tot o producţie poloneză, care spune povestea a doi îndrăgostiţi, şi „Tevye“, producţie SUA, 1939, care este de fapt adaptarea nemuzicală a lui Maurice Schwartz după povestea clasică a lui Sholem Aleichem care a inspirat „Violonistul pe acoperiș“.

Afișe și reclame

Două expoziții speciale vor fi deschise numai în perioada festivalului. Prima dintre acestea este intitulată „Film Poster Is Not Dead“ şi cuprinde 30 de afișe realizate de studenții școlilor de artă din Cehia și România. Proiectul reprezintă o continuare a expoziției de succes de anul trecut „101 Czechoslovak Film Poster“, care prezenta epoca de aur a afișului cehoslovac de film, realizat între anii '60 și '80. Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Ceh, Terry Posters și A.D.I. Regiunea Târnavelor și va putea fi vizitată la Centrul de Urbanism JEWEL Model din strada Nicolae Iorga nr. 2. Cea de-a doua expoziţie intitulează „Filmul românesc - Afișe și reclame“ şi cuprinde imagini remarcabile de pe vremea când publicitatea la filme se făcea pe cărți poștale și pe cutii de chibrituri, fotografii cu vechi incinte ale cinematografelor din țară care azi sunt istorie și reclame incitante ce chemau publicul să se delecteze cu filmele epocii. Expoziția coordonată de Ancuța-Lăcrămioara Chiș și Ucu Bodiceanu este organizată în parteneriat cu Casa de Cultură Cluj-Napoca și „Clujul de altădată“ și poate fi vizitată la Sala Traube.

Simpozioane tematice

Cea de-a patra ediție a MECEFF are în programul său două simpozioane tematice pentru pasionații de film politic și nu numai. Primul dintre acestea, cu tema „Tranziția de la dictatură la democrație. România și Spania, o evoluție  în oglindă“ s-a desfăşurat ieri şi i-a avut ca invitaţi pe Emil Hurezeanu și Adrian (Mac) Liman, iar cel de-al doilea este programat mâine, în sala specială a Centrului de Urbanism și Incubator de Afaceri pentru IMM-uri, str. Nicolae Iorga nr. 2. Tema simpozionului moderat de Horia Barna este „Filmul de propagandă vs. filmul de artă în regimul comunist“, iar invitatul special este Cristian Tudor Popescu. 


A patra ediţie

Unicul festival din România consacrat cinematografiilor ţărilor vecine cu România, din perimetrul Europei Centrale, are loc la Mediaș în perioada 2-6 septembrie. Organizatorii sunt Ecran Cinema Management, Primăria municipiului Mediaş prin Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii, Centrul Naţional al Cinematografiei şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Regiunea Târnavelor.

    Trimite prin e-mail