miercuri, 24 septembrie 2014

Publicat la 9/24/2014 10:42:00 a.m. de Redacţie

Medic medieșean, găsit în conflict de interese

Maria Diana Calcatinge, șef de secție în cadrul Spitalului Municipal Mediaș, a fost declarată de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese. 29 de foști sau actuali directori și șefi secție de spital au fost declarați incompatibili și în conflict de interese. Aproape jumătate dintre cei vizați sunt medici renumiți din Sibiu și Mediaș.

Potrivit inspectorilor de integritate, Calcatinge a semnat două contracte de consultanță științifică în domeniul medical cu o societate comercială care are relații comerciale cu Spitalul Municipal Mediaș și cu care unitatea medicală a încheiat 26 de contracte și acorduri de furnizare produse medicamentoase în perioada 2008-2014.
Diana Calcatinge are 61 de ani și este de profesie medic oncolog (competenţă îngrijiri paleative). Ea face parte și din Consiliul Local Mediaș, unde a fost aleasă pe listele PDL.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat în cazul a 29 de foști sau actuali manageri de spital, șefi de secție/serviciu și foști sau actuali directori medicali din mai multe județe încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese de natură administrativă și penală.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenției, inspectorii de integritate au întocmit 38 de rapoarte de evaluare prin care au constatat starea de incompatibilitate în cazul a 22 persoane (12 manageri de spital, un fost director de spital, opt șefi de secție și un fost director medical); încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie penală de către 14 persoane (doi manageri de spital, 11 șefi de secție și un director medical); încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către două persoane (un manager de spital și un director medical).
Mihai Dan Roman, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, se află în incompatibilitate din 3 ianuarie 2012, întrucât exercită și funcția de administrator al unei societăți comerciale.
Bogdan Marius Păcală, șef secție — Spitalul de Psihiatrie "Dr. Gheorghe Preda" Sibiu și fost director medical interimar al spitalului, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 28 mai 2007, întrucât exercită și funcția de administrator al unei societăți comerciale.
Mihai Leonida Neamțu, fost director medical în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, s-a aflat incompatibilitate în perioada 9 septembrie 2008 — 9 aprilie 2012, deoarece a fost și administrator unic al unei firme.
Ioan Manițiu, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, se află în stare de incompatibilitate începând cu 4 mai 2006, întrucât exercită simultan și funcția de administrator al unei societăți comerciale. În acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru un posibil conflict de interese în materie penală, în legătură cu semnarea unor contracte cu patru societăți furnizoare de medicamente.
Spitalul Județean Sibiu
Paul Jurgen Porr, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, se află în incompatibilitate începând cu data de 9 iulie 2010, întrucât exercită și funcțiile de manager/administrator al unei firme și președinte al Forumului Democrat al Germanilor din România. Și în acest caz, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. ANI susține că spitalul a achiziționat în anul 2013 medicamente de la SC Pfizer Ro SRL, firmă producătoare cu care Paul Jurgen Porra a încheiat, în perioada 25 septembrie 2008 — 8 aprilie 2014, opt contracte de cesiune de drepturi și un contract de prestări servicii consultanță și de la care a primit beneficii financiare în valoare de 12.624 lei.
Valeria Vioara Văleanu, șef secție — Spitalul Clinic de Urgență Sibiu, se află în incompatibilitate începând cu 23 mai 2007, întrucât ocupă și funcția de administrator al unei societăți comerciale. ANI susține că Valeria Văleanu se află și în conflict de interese, deoarece a obținut foloase materiale prin încheierea de contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu SC Pfizer România SRL și SC Roche România SRL, în condițiile în care cele două companii au încheiat contracte de furnizare medicamente cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Marcel Pereanu, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, se află în incompatibilitate începând cu 1 martie 2011, întrucât exercită și funcția de administrator al mai multor societăți comerciale și al unei societăți civile medicale. El se află și în conflict de interese, întrucât societatea civilă medicală, unde el și soția au calitatea de asociați, a stabilit relații comerciale cu Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.
Adrian Șanta, șef secție — Clinica Radiologie Imagistică Medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și fost manager interimar, s-a aflat în incompatibilitate în perioada 2 august — 12 noiembrie 2010, întrucât a exercitat și funcția de medic primar în cadrul unei societăți comerciale. De asemenea, el a fost declarat în conflict de interese, deoarece spitalul din Sibiu a încheiat un contract de sponsorizare cu o societate comercială în cadrul căreia soția lui Adrian Șanta deținea funcția de medic. În plus, spitalul a stabilit relații comerciale și cu societatea comercială în cadrul căreia Adrian Șanta a ocupat funcția de medic primar, fiind încheiate 96 acorduri-cadru/contracte de furnizare medicamente.
Emil Băcilă, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, a fost declarat în conflict de interese, întrucât a încheiat contracte de cesiune drepturi de proprietate intelectuală cu SC Pfizer România SRL, obținând un folos material pentru sine în cuantum de 9.166 lei, în condițiile în care compania respectivă a încheiat cu spitalul un acord-cadru de furnizare medicamente.
Nicolae Grigore, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese, întrucât, la data de 1 aprilie 2013, spitalul a încheiat cu Clinica Polisano (clinica în cadrul căreia Nicolae Grigore a activat în perioada 2004 — 2013 ca și medic colaborator) un contract de furnizare servicii medicale de imagistică de înaltă performanță pacienților internați. În baza acestui contract, clinica a obținut venituri de 580.752 lei.
Florina Ligia Popa, șef secție — Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, a fost declarată în conflict de interese, deoarece a încheiat contracte civile, contracte de consultanță, contracte de cesiune a drepturilor de autor cu mai multe societăți comerciale cu care spitalul a derulat contracte de furnizare servicii medicale și de furnizare produse.
Maria Diana Calcatinge, șef secție — Spitalul Municipal Mediaș, județul Sibiu, a fost declarată în conflict de interese, deoarece a semnat două contracte de consultanță științifică în domeniu medical cu o societate comercială care are relații comerciale cu Spitalul Municipal Mediaș și cu care unitatea medicală a încheiat 26 de contracte și acorduri de furnizare produse medicamentoase în perioada 2008 — 2014. (A. L.)
    Trimite prin e-mail