joi, 26 iunie 2014

Publicat la 6/26/2014 12:14:00 p.m. de Anonim

Părintele navigaţiei spaţiale a fost omagiat la Mediaş printr-un zbor cu drona | FOTO

Dublă aniversare în memoria savantului Hermann Oberth. Ieri s-au sărbătorit, în municipiul de pe Târnava Mare, 120 ani de la naşterea acestuia şi 20 de ani de la deschiderea casei sale memoriale. Evenimentul a cuprins un simpozion desfăşurat la sediul Primăriei Mediaş şi o demonstraţie de zbor cu o dronă în Piaţa Corneliu Coposu.


Autor: Alex PÎNTEA

Savantul Hermann Oberth a fost aniversat la Mediaş printr-un simpozion desfăşurat la sediul Primăriei. Momentul a fost organizat de către Muzeul Naţional al Aviaţiei Române prin Secţia Istoria Rachetelor şi Cercetării Spaţiale „Hermann Oberth” Mediaş şi Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret. „Am avut un eveniment deosebit de important în viața culturală medieșeană, în sensul că am aniversat 20 de ani de la inaugurarea casei memoriale «Hermann Oberth» și, totodată, 120 de ani de la naşterea savantului. Am reuşit, după 20 de ani, să marcăm acest eveniment important, pentru că am reușit să aducem în spațiul cultural medieșean o casă, un lăcaș unde putem să prezentăm din punct de vedere științific viața și activitatea marelui savant Hermann Oberth, părintele navigației spațiale“, a precizat Mircia Ţiplea, unul dintre organizatorii evenimentului.


Omul Hermann Oberth

Participanţii la evenimentul dedicat lui Hermann Oberth au avut parte şi de o surpriză. Organizatorii au retipărit o carte intitulată „Hermann Oberth. Reflecţii, anecdote, întâmplări hazlii“, care spune povestea savantului ca om obişnuit, soţ, tată și profesor. De asemenea, au fost prezentate o serie de referate despre viaţa şi activitatea ştiinţifică a acestuia. „Cu această ocazie am retipărit o carte care are darul de a-l prezenta pe Hermann Oberth - omul de pe stradă, omul comun, tatăl-cap de familie, profesorul şi tot ceea ce a reprezentat partea umană a acestui personaj deosebit de important din viaţa ştiinţifică românească“, adaugă Ţiplea. Simpozionul a cuprins şi un zbor demonstrativ cu o dronă care îi aparţine medieşeanului Octavian Isăilă.


Părintele rachetei

Hermann Oberth este, alături de rusul Konstantin Tiolkovski şi americanul Robert Goddard, unul dintre cei trei părinţi fondatori ai ştiinţei rachetelor şi astronauticii. Fascinat încă din copilărie de zborul în spaţiu, transilvăneanul a construit prima sa rachetă în jurul vârstei de 14 ani. În 1923, Oberth a publicat cartea „Racheta în spaţiul interplanetar“, iar în 1929, „Moduri de a călători în spaţiu“, în acelaşi an în care a lansat prima sa rachetă cu combustibil lichid, numită Kegeldüse. A lucrat în acest domeniu în Austria, Germania, Elveţia, Italia şi Statele Unite ale Americii. Hermann Oberth s-a stins din viaţă la 28 decembrie 1989, la vârsta de 95 de ani, la Feucht.


Unic în țară

Casa Memorială „Herman Oberth“ a fost inaugurată în 1994, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea marelui savant, pionier al zborurilor interplanetare şi a tehnicii rachetei. Aceasta este structurată pe trei module expoziţionale dedicate lui Conrad Haas - inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Hermann Oberth - părinte al zborurilor spaţiale şi Dumitru Dorin Prunariu - primul cosmonaut român. Muzeul cuprinde o serie de exponate tematice precum costumul de antrenament de cosmonauţi, machete ale navetei spaţiale Buran, ale rachetelor V2 sau Saturn V.




    Trimite prin e-mail