sâmbătă, 14 iunie 2014

Publicat la 6/14/2014 02:29:00 p.m. de Anonim

5 milioane de euro pentru Dumbrăveni

Străzi reabilitate, un sistem de trafic regândit din temelii, infrastructură pusă la punct, oaze verzi pentru relaxare. Acestea sunt prioritățile primarului Georgeta Irimie, care este de părere că turismul și agricultura reprezintă atuurile economiei locale.


Autor: Aurelian LUNGU

Orășelul încărcat de istorie se pregătește să intre în circuitul turistic al zonei Târnavelor, datorită unui proiect care va pune în valoare zona centrală. „După ce punem la punct și castelul Apafi și creionăm circuite împreună cu celelalte localități din zonă, am convingerea că Dumbrăveniul va fi înscris cu succes în circuitul turistic. Turismul și mica agricultură sunt singurele noastre șanse. Pe proiectul nostru, reamenajarea spațiului verde și parcările implică o cheltuială de aproximativ 5 miliarde de lei vechi, dar, având în vedere că reabilităm și piatra cubică din centrul orașului, investiția totală o aproximez că va fi 11 miliarde de lei. Având materialele, lucrările va trebui să le facem cu firme specializate, lucrările fiind estimate ca fiind utile pentru câteva generații de acum încolo“, spune primarul Georgeta Irimie.

Georgeta IRIMIE,
primarul orașului Dumbrăveni
10 km de drumuri și un pod modernizat

Însă nu numai centrul va fi un motiv de mândrie pentru locuitorii din Dumbrăveni. Administrația locală are în vedere modernizarea celor mai importante artere rutiere, precum și a podului lung de 100 de metri de la intrarea în localitate. „Cea mai mare investiție de anul acesta este pe Ordonanța 28, aproximativ 5 milioane de euro. Dacă reușim să pornim proiectul, vom avea 10 km de drumuri modernizate pe raza orașului, dar și podul de la intrarea în oraș. Podul are o vechime de vreo 150 de ani, este ieșit din garanție și, conform expertizei pe care am făcut-o, necesită neapărat reabilitare. Este prins în proiectul pe Ordonanța 28. Am insistat să își păstreze forma și va fi lărgit puțin, probabil și înălțat. Investiția pentru reabilitarea și modernizarea acestui pod reprezintă cam jumătate din valoarea proiectului“, a menționat edilul din Dumbrăveni. Din valoarea totală a proiectului, cofinanțarea municipalității nu va depăși 8 miliarde de lei vechi. Suma a fost deja prevăzută în bugetul local aprobat de consilieri. „Ne va susține și Consiliul Județean, de unde avem promisiuni că vom primi fonduri la prima rectificare bugetară“, a adăugat Irimie.

Pericolul de inundații va fi rezolvat

Proiectul de reabilitare va rezolva o problemă mai veche: se va elimina riscul de stagnare a apei pe carosabil la ploi torențiale. „Prin acest proiect, vom înlocui piatra cubică de pe câteva străzi. De asemenea, cota drumurilor și a pluvialelor va fi ridicată în funcție de necesitate, pentru a rezolva problema apei pluviale. Există străzi unde cota terenului necesită acest lucru, pentru a exista o diferență de nivel suficient de mare față de cota de revărsare în râul Târnava Mare și, în aceste condiții, se poate evita pericolul de inundații. În Dumbrăveni, de regulă, apa pluvială se scurge pe șanțuri care necesită o întreținere continuă. Avem zone mai sensibile, cum ar fi str. M. Kogălniceanu (zona Liceului Agricol «Timotei Cipariu»), str.Mihai Eminescu - unde vom crea pluviale la adancime când se reabilitează bulevardul“, menționează edilul-șef.

Centrul, mai curat și mai atractiv pentru turiști

Reamenajarea parcului central cu specii vegetale noi, iluminat arhitectural și mobilier urban, trasarea unor parcări și instituirea sistemului de sensuri unice fac obiectul unui alt proiect, pentru care edilii din Dumbrăveni speră să obțină finanțare. „Proiectul este gata și intenționăm să-l depunem în septembrie, când începe o nouă sesiune pe Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, derulat de Fondul pentru Mediu. Dacă nu vom reuși să obținem finanțarea la toamnă, atunci în primăvara anului viitor putem demara reabilitarea zonelor verzi cu forțe proprii. Vom menține parcul din zona centrală, asta s-a votat în Consiliul Local, însă bineînțeles că de Zilele Orașului sau la alte evenimente culturale de amploare se vor amenaja scene, standuri etc.“, a explicat Georgeta Irimie. În fața Primăriei, va fi ridicat un monument al eroilor români. „Ne-am consultat cu Direcția Județeană pentru Cultură și am decis să mutăm monumentul ostașului sovietic în cimitir, iar în parcul central, așa cum se întâmplă și în alte localități, merită și orașul Dumbrăveni să aibă un monument al eroilor români. Avem prinsă în buget suma necesară pentru construcția acestei statui. Cert este că dorim să o inaugurăm pe 15 august, când sărbătorim și Zilele Orașului. Dacă nu, cel mai târziu, de Ziua Crucii“, anunță primarul din Dumbrăveni. Totodată, proiectul vizează construcția unei troițe pe locul unde a existat o biserică ortodoxă, demolată în anii comunismului. 

Georgeta IRIMIE | primar Dumbrăveni: „Partea de parc din centrul orașului va suferi cele mai spectaculoase modificări: pe lângă redesenarea întregului parc și pavarea aleilor, spațiul verde va fi prelungit până în fața catedralei armenești. Astfel, va dispărea mare parte din suprafața care acum e pavată cu piatra cubică, iar în locul acesteia va apărea spațiu verde cu iarbă, pomi și arbuști. În plus, tot acolo se va construi și o fântână arteziană la nivelul solului, pe modelul celei din centrul Sibiului. În partea dinspre Liceul Agricol se va reamenaja parcul după un nou plan. Va exista o alee pietonală pavată, lată, în mijlocul parcului. Pe strada Mihai Eminescu se vor amenaja alei pietonale pavate, iar accesul mașinilor va fi permis doar pentru intrarea în curte.“

Schimbări în trafic

Odată cu proiectul de reabilitare a centrului istoric, intrarea în oraș va rămâne la fel, apoi sensul unic va merge spre Ferometal, cu întoarcere spre Liceul Agricol și ieșirea pe Mihai Eminescu. „Ar mai fi o variantă în care intrarea să se facă pe Simion Bărnuțiu, dar, din ceea ce am discutat și cu Poliția, nu ar fi tocmai soluția optimă, având în vedere că strada 1 Decembrie este foarte strâmtă și ar face ieșirea mai complicată“, explică Georgeta Irimie.


Alte investiții în infrastructură

Din bugetul local, Primăria Dumbrăveni a demarat anul acesta o serie de investiții de mai mică amploare, dar la fel de necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii. Printre acestea, primarul Georgeta Irimie amintește reabilitarea totală a șoselei care merge spre Viișoara și a intrării în satul aparținător Ernea. Aceste drumuri se aflau într-un stadiu avansat de degradare, încât plombarea lor ar fi fost doar o soluție de scurtă durată. De asemenea, au fost amenajate parcările din zona Catedralei și strada Avram Iancu, iar acum se lucrează pe Mihail Kogălniceanu și pe o porțiune străzii Teilor. „Sunt artere pe care n-a fost niciodată asfalt și dorim să le punem la punct acum, pentru că nu vom mai interveni pe ele prin proiectul mare. Cu ajutorul celor de la Strabag și a companiei CFR, care derulează proiectul de modernizare a infrastructurii feroviare în această perioadă, am reușit să depozităm pământ și să-l tasăm în locația de la ieșirea din oraș, unde se organizează târgul semestrial de animale. Acolo, din cauza pantei, băltea apa la fiecare ploaie torențială, iar de acum va fi evitat acest neajuns“, a mai precizat edilul-șef din Dumbrăveni.
    Trimite prin e-mail