duminică, 30 martie 2014

Publicat la 3/30/2014 02:12:00 p.m. de Anonim

Primăria Mediaş şi-a lansat propria sa revistă de cultură. Primul număr, 2 în 1

Lansarea oficială a publicaţiei „Vox Mediensis“ s-a desfăşurat la începutul acestei săptămâni la Centrul de Informare Turistică. Revista finanţată de municipalitate se doreşte a fi un liant al vieţii culturale din oraş şi va apărea lunar la Mediaş. Ea cuprinde o serie de rubrici dedicate evenimentelor culturale din oraş şi nu numai, personalităţilor proeminente ale oraşului, dar tratează şi domenii precum turismul, sportul sau voluntariatul.


Autor: Alex PÎNTEA

Numerele numere 1 şi 2 coligate pentru lunile ianuarie şi februarie au văzut deja lumina tiparului. Publicaţia „Vox Mediensis“ este editată şi finanțată de Primăria Mediaş şi Consiliul Local prin Direcţia Municipală de Cultură, Sport, Turism şi Tineret. „Este un eveniment deosebit în viaţa culturală a municipiului Mediaş. Pentru mine reprezintă şi o mulţumire sufletească, oarecum, să văd apărând sub egida Consiliului Local şi a Direcţiei Municipale pentru Cultură o revistă intitulată «Vox Mediensis», în care se va dezbate viaţa culturală medieşeană şi nu numai“, a mărturisit Lucian Costea, directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret.


Apare lunar

Revista „Vox Mediensis“ este condusă de redactorul-şef Jenel Marin. Acesta a explicat că, din cauza timpului scurt în care a trebuit să fie editată publicaţia, prima apariţie a presupus tipărirea numerelor 1 şi 2 coligate, pentru lunile ianuarie şi februarie 2014. „Sunt foarte multe aspecte de avut în vedere şi tratat în numerele următoare ale revistei. Ele vor fi tratate, deja sunt prefigurate încă două numere. Revista va apărea lunar. Acest prim număr este, de fapt, aferent lunilor ianuarie şi februarie, iar asta din cauza timpului care ne-a presat. Am fost nevoiți să procedăm în acest fel“, motivează coordonatorul editorial. Primul număr al revistei a apărut cu sprijinul editurii şi tipografiei medieşene „Samuel“.

Rubrici permanente

Revista „Vox Mediensis“ este consacrată în principal culturii. Printre  rubricile sale permanente se numără: „Personalităţi medieşene eterne“, „Scriitori medieşeni contemporani“, „Artişti plastici“, „Aniversări culturale naţionale şi ale UNESCO“, „Fotografie“, „Educație, tineret – voluntariat“, „Sport medieşean şi internaţional“, „Turism local“. Însă cititorii pot găsi şi o serie de materiale dedicate relaţiei Mediaşului cu oraşele înfrăţite sau rubric precum „Invitatul lunii“. Consiliul redacţional ştiinţific este asigurat de către profesorul universitar doctor Vasile Morar, de la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, şi de conferenţiarul universitar doctor Crina Bocşan de la Universitatea Bucureşti, care este, în acelaşi timp, şi preşedintele Asociaţiei Culturale „Iulia Hasdeu“ - Club UNESCO.

Colaboratori permanenţi

Publicaţia de cultură medieşeană are şi o serie de colaboratori permanenţi. Printre aceştia se numără profesorul Nicolae Fetean, de la Protopopiatul Ortodox Mediaş, profesorul de muzică Daniela Elena Crişan, Claudiu Costea pentru rubrica de sport şi Alexandra Morar pentru cea de turism. Revista „Vox Mediensis“ va putea fi achiziţionată de la toate instituțiile subordonate Direcţiei Municipale de Cultură, Sport, Turism şi Tineret Mediaş.


Demers necesar

Prezent la lansarea revistei, primarul Mediaşului a apreciat că aceasta reprezintă un demers necesar. Teodor Neamţu şi-a mai exprimat speranţa ca publicaţia să se transforme într-un liant al vieţii culturale medieşene. „Doresc să îi felicit pe cei care s-au îngrijit de apariţie. Era nevoie de o asemenea revistă de cultură, pentru că, în ultima perioadă, Mediaşul cunoaşte o anume efervescenţă a vieţii culturale şi trebuiau toate aceste manifestări înmănuncheate în ceva pentru a fi aduse la cunoștința publicului larg, publicului iubitor de cultură şi nu numai. Revista se va constitui într-un liant al tuturor celor care ne place actul cultural. În revistă sunt tratate multe aspecte ale vieţii culturale din Mediaş“, a explicat Neamţu.
    Trimite prin e-mail