luni, 30 iunie 2025

Publicat la 6/30/2025 03:32:00 p.m. de

Participare numeroasă la ediția din acest an a Festivalului de Dansuri Populare „Vándorcsizma”

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a 22-a ediție a Festivalului de Dansuri Populare VándorcsizmaEvenimentul, devenit deja o tradiție locală și un simbol al culturii populare maghiare, a avut loc în Parcul Greweln și s-a bucurat de o participare numeroasă. Cei prezenți au avut parte de spectacole de dans popular, concerte live, târguri meșteșugărești, prezentări de arte marțiale tradiționale și binecunoscuta competiție de gătit gulaș.
 
 
Pe scena Festivalului de Dansuri Populare Vándorcsizma au urcat anul acesta șapte ansambluri de dansuri populare din diverse zone ale Transilvaniei. Grupurile au adus în fața publicului o selecție reprezentativă din moștenirea culturală maghiară: dansuri de pe Valea Nirajului, obiceiuri de nuntă din Eliseni, județul Harghita, coregrafii din Câmpia Transilvaniei, dar și dansuri românești Valea Târnavelor, Mărginimea Sibiului și Valea Hârtibaciului, interpretate de Școala de Dans Vasile Stoia. Gazdele festivalului, Ansamblul Gyöngyvirág, au fost prezente cu cei mai tineri dansatori, aducând în scenă pași de dans din zona Ciucului și zona Târnavelor.
 

 
Pe lângă dans, muzica populară a fost prezentă prin vocea sensibilă a Szilviei Vajda, elevă la Liceul de Arte „Dr. Palló Imre” din Odorheiu Secuiesc. Tânăra a interpreta cântece din Blăjel, iar împreună cu prietena ei, Bíró Klára, au adus în fața publicului un cântec armonizat în două voci din zona Magyarbőd, Slovacia. Grupul Kispacsirták, micile păsări cântătoare ale Ansamblului Gyöngyirág, Szintia Gál, Jázmin Lukács și Eszter Méder, au interpretat un colaj de cântece din Valea Târnavelor, sub îndrumarea profesorului Stefán Tünde. Atmosfera a fost completată de Corul bărbătesc din Zetea, ai căror membri au interpretat cântece populare, melodii haiducești și cântece de sărbătoare.
 
 
Una dintre cele mai așteptate activități a fost concursul de gătit gulaș, unde zece echipe s-au întrecut, pregătind rețetele proprii în ceaune de 4080 de litri. Mâncarea, ca și prietenia, a fost gătită la foc mic, iar juriul a premiat nu doar gustul, ci și spiritul de echipă. Standurile meșteșugărești au oferit vizitatorilor bijuterii cu motive populare, obiecte pictate manual, accesorii tradiționale, produse locale apicole, vase decorate și tricouri cu motive ungurești. Bineînțeles, nu au lipsit nici lángosul proaspăt și kürtőskalácsul crocant.
 
Spații pentru relaxare
 
O noutate a ediției din acest an a fost Cortul Tineretului MADISZ, conceput ca un spațiu de relaxare, socializare și jocuri de societate pentru tineri. De asemenea, Ordinul Arany Griff din Odorheiu Secuiesc a prezentat arme medievale și echipamente din secolele XIVXV într-un atelier interactiv, iar zona BuGRi Jocuri tradiționale a adus peste 30 de jocuri din alte vremuri, pentru bucuria întregii familii.
 

 
În încheiere, trupa Dinamic din Mediaș a urcat pe scenă cu un concert energic și vizual spectaculos, interpretând atât creații proprii, cât și hituri pop-rock în limbile maghiară, română și engleză. Seara s-a încheiat cu o petrecere populară, o ocazie pentru toți, mici și mari, de a dansa împreună pe muzica formației Muzsikosz. Festivalul „Vándorcsizma” nu este doar un eveniment cultural, este o celebrare a comunității, a prieteniei și a tradiției vie. Acesta a fost organizat de către UTDM Mediaș, UDMR organizația județeană Sibiu, Ansamblul Gyöngyvirág, EMKE filiala județeană Sibiu.  Parteneri și sponsori au fost anul acesta, Primăria Municipiului Mediaș, Prezidiul Executiv UDMR, Fundația Communitas, Fondul Bethlen Gábor, Contrast Publicitate ș
i PIQU service.
    Trimite prin e-mail