Reprezentanții Primăriei comunei Șeica
Mare mulțumesc celor care au participat, duminică, la stingerea unui incendiu
de vegetație care ar fi putut provoca pagube însemnate. „Mulțumiri tuturor celor
implicați! Primăria Comunei Șeica Mare adresează mulțumiri echipajelor ISU,
voluntarilor și tuturor celor care au intervenit prompt pentru stingerea
incendiului de pe Coasta – Valea Mare“, au transmis cei de la Primăria Șeica Mare.
Din păcate, un foc scăpat de sub control s-a extins rapid, fiind nevoie de intervenția pompierilor, sprijiniți de voluntari. „Duminică, 23.02.2025, pompierii au intervenit pentru stingerea a 7 incendii, dintre care 4 incendii de vegetație. Incendiile de vegetație au avut loc pe raza localităților Micăsasa, Șura Mare, Șeica Mare, Ighișu Nou și Viile Sibiului, afectând o suprafață totală de aproximativ 20 ha de teren.“, a comunicat ISU Sibiu.
Dacă înainte miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă puteau fi incendiate cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, noua lege înlătură această posibilitate.
Astfel, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase devin contravenții și se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
În același timp rămâne în vigoare Art. 98. – (1) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală: a) arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.
De asemenea, persoanele care incendiază terenurile în mod intenționat vor pierde subvențiile agricole.
- Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să respecte reglementările tehnice şi dispoziţiile de apărare împotriva incendiilor şi să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul.
- Persoana care observă un incendiu are obligaţia să anunţe prin orice mijloc serviciile de urgenţă, primarul sau poliţia şi să ia măsuri, după posibilităţile sale, pentru limitarea şi stingerea incendiului.
- În cazul în care anunţul de incendiu s-a făcut cu rea-credinţă, fără motiv întemeiat, autorul răspunde contravenţional sau penal, potrivit legii, şi suportă cheltuielile ocazionate de deplasarea forţelor de intervenţie.
- În caz de incendiu, orice persoană trebuie să acorde ajutor, când şi cât este raţional posibil, semenilor aflaţi în pericol sau în dificultate, din proprie iniţiativă ori la solicitarea victimei, a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice, precum şi a personalului serviciilor de urgenţă.
- În cazul incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe, persoanele aflate în apropiere au obligaţia să intervină imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea şi stingerea acestora.
a) să permită necondiţionat accesul serviciilor de urgenţă şi al persoanelor care acordă ajutor;
b) să permită necondiţionat utilizarea apei, a materialelor şi a mijloacelor proprii pentru operaţiuni de
salvare, de stingere şi de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane;
c) să accepte măsurile stabilite de comandantul intervenţiei pentru degajarea terenurilor, demolarea unei construcţii sau a unei părţi din construcţie, tăierea/dezmembrarea mijloacelor de transport, oprirea temporară a activităţilor sau evacuarea din zona periclitată şi să acorde sprijin, cu forţe şi mijloace proprii, pentru realizarea acestor măsuri.
Încălcarea dispoziţiilor de mai sus atrage răspunderea, contravenţională, materială, civilă sau penală, după caz.