marți, 18 iunie 2024

Publicat la 6/18/2024 03:22:00 p.m. de

Măsuri anti-caniculă. Primăria Municipiului Mediaș a înființat patru puncte de hidratare

Pentru a veni în sprijinul populației în această perioadă cu temperaturi ridicate, Primăria Municipiului Mediaș în colaborare cu voluntarii Școlii Postliceale Auxila, a înființat patru puncte de hidratare. Acestea funcționează la sediul municipalității, în piața agroalimentară, la Evidența Persoanei în Piața Regele Ferdinand I, dar și la bazinul de înot didactic din cartierul Vitrometan. Celor patru puncte de hidratare li se adaugă și cișmeaua publică de pe strada Johannes Honterus, amenajată în colaborare cu Asociația Cercetașii Turre Pitz, cișmea cu apă potabilă din rețeaua de alimentare a municipiului.
 
 
Începând cu data de 18 iunie 2024, având în vedere temperaturile crescute din ultima perioadă, Primăria Municipiului Mediaș a organizat în oraș patru puncte de hidratare, unde cetățenii pot primi apă și, la nevoie,  asistență medicală oferită de voluntarii Școlii Postliceale Sanitare Auxila.  Astfel, medieșenii pot folosi, de luni până vineri, punctele de hidratare situate în patru locații.
 
Program zilnic
 
Un punct de hidratare a fost amenajat la sediul Primăriei Mediaș din Piața Corneliu Coposu numărul 3, în zona Centrului de Informare pentru Cetățeni. Acesta are program de luni până vineri între orele 12:00 – 18:00. Un alt punct de hidratare funcționează la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidența Persoanei din Piața Regele Ferdinand I numărul 1. Programul este de luni până vineri între orele 11:00 – 16:30. Un al treilea punct este deschis în Piața Agroalimentară Mediaș de pe strada Virgil Madgearu, cu program de luni până vineri între orele 12:00 – 18:00. În fine, un alt punct este cel de la Bazinul de înot didactic din cartierul Vitrometan, strada Blajului numărul 4A, cu program de luni până vineri între orele 12:00 – 18:00. De asemenea, în zona centrală a municipiului, vis-a-vis de Liceul Teoretic Roth-Oberth, funcționează, cu ajutorul voluntarilor de la Cercetașii României - Turre Pitz Mediaș, cișmeaua „Aquavita”, cu apă potabilă din rețeaua de alimentare a municipiului.
 
Evitați deplasările
 
Pentru a evita situațiile neplăcute, care ar putea fi cauzate de căldura excesivă, cetățenii sunt sfătuiți să respecte o serie de recomandări. Astfel, aceștia sunt sfătuiți să evite  expunerea prelungită la soare între orele 11:00 - 18:00. De asemenea, să reglezze aparatul de aer condiționat, dacă au unul, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Totodată sunt sfătuiți să petreacă 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat, să poarte pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, dar și să consume 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute.
 
Fără alcool și efort
 
Un alt sfat este evitarea consumului de alcool, deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar și a băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină, teină, respectiv cafea, ceai și cola, sau zahăr, cum ar sucurile răcoritoare carbogazoase, întrucât acestea sunt diuretice. De asemenea, medieșenii și nu numai ei sunt sfătuiți să evite activitățile în exterior, care necesită un consum mare de energie, să acorde atenție persoanelor dependente, cum sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu dizabilităţi, oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă aceștia nu le solicită. Totodată se recomandă păstrarea contactului permanent cu vecini, rude, cunoştinţe, care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi.

 

    Trimite prin e-mail