vineri, 31 mai 2024

Publicat la 5/31/2024 01:37:00 p.m. de

Zilele Mediașului 2024!

 „Zilele Mediașului” ediția 2024, au debutat azi, la ora 13:00, în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș, cu evenimentul aniversar „Repere medieșene în istoria astronauticii mondiale”. Practic se marchează aniversarea celor 30 de ani de la înființarea Casei Memoriale „Hermann Oberth” Mediaș, dar și 130 de ani de la nașterea savantului Hermann Oberth. Invitat special la eveniment este cosmonautul Drumitru Prunariu. 


De la ora 17:00 în Piața Corneliu Coposu vor începe concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Formația Balada, Vasile Pădure, Grupul Motto, Feri Teglaș, Virgiu Suciu, Grupul Plăieșii, respectiv Diana Matei și Taraful Cleante.

Lansări de carte și concerte
 
Programul zilei de sâmbătă, 1 iunie, va debuta la ora 9:00 în sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș cu masa rotundă intitulat „Simpozion dedicat Zilei Mediașului”. Ulterior, de la ora 11:30 sunt programate trei lansări de carte. Este vorba despre „Arta îngrijirii sufletului și a minții din perspectivă creștină. Manual de dezvoltare personală creștină”, autor Lucian Răzvan Faloba, „Din pasiune pentru trecut. Studii de arheologie și istorie”, scrisă de Mihai Chiriac, respectiv
 „Nume de cod: Force Z”, scrisă de Ion Mihai Ionescu. La Hanul Greweln, în intervalul 10:00 – 12:00 se va desfășura un program artistic al unităților de învățământ din municipiul Mediaș, iar de la ora 14:00 va va avea loc Campionatul Municipal de Șah. La Muzeul Municipal Mediaș, de la ora 9:30 va începe Concursul gastronomic în aer liber „Bucătarii Civitas Mediensis”. În Piața Corneliu Coposu de la ora 14:00 sunt programate demonstrații ale cluburilor sportive și de dans, urmate de concerte susținute de Clubul Copiilor Mediaș, Formația Impact, Formația Capytal, Formația Millenium CSNG, Cosmina Fulea, Trupa Ad-Hoc, Formația Dinamic, Vescan, Jo, Tudor Turcu și Holograf.
 
Zi plină
 
Duminică de la ora 13:00 la Sala Sporturilor „Octavian Șerban” este programat un meci demonstrativ de baschet, iar de la ora 15:00 se va lansa volumul „Mirajul Coșului. Vieți sub panou”, scris de Cornel Fugaciu, Ion Mihai Ionescu și Cosmin Rareș Prișcă. În satul aparținător Ighișu Nou este programată la ora 13:00 sfințirea troiței, dar și un spectacol de muzică populară susținut de Luminița Deja alături de preșcolari și școlari ai grădiniței și școlii gimnaziale Ighișu Nou. În Piața Corneliu Coposu începând cu ora 14:00 vor avea loc concerte susținute de către Clubul Copiilor Mediaș, Dan Filuț Tabără, Alin și Natalia Matyas, Diana și Bianca Crețu, Ansamblurile folclorice „Târnavele” și „Muguri de pe Târnave” din Mediaș, Aurelian Suciu, Denisa Balu, Luminița Dejan, Costel Popa, Emilia Muntean, Ciprian și Mihaela Istrate, Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului și Georgiana Lobonț.
 
Ziua Mediașului
 
Ziua Mediașului este sărbătorită în fiecare an în data de 3 iunie. Începând din anul 2018, municipiul de pe Târnava Mare își sărbătorește aniversarea în a treia zi din luna iunie, dată general acceptată pentru prima atestare documentară a orașului. Pentru anii 2018 și 2019, municipalitatea a gândit un program cu evenimente care a durat trei zile. Ulterior, în 2020, respectiv 2021, din cauza pandemiei de Coronavirus, evenimentul dedicat zilei orașului nu a mai avut loc. Începând cu anul 2022, lucrurile au intrat din nou în normalitate, iar medieșenii și nu numai ei au fost invitați anual să sărbătorească împreună timp de trei zile.
    Trimite prin e-mail