marți, 28 mai 2024

Publicat la 5/28/2024 03:35:00 p.m. de

„Vándorcsizma” 2024, o ediție de succes

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc Festivalul de dansuri populare „Vándorcsizma”. Manifestarea ajunsă la cea de-a 21-a ediție, a debutat cu o paradă a porturilor populare care a avut loc pe ruta Casa Millennium - Piața Corneliu Coposu, unde toate formațiile prezente au susținut un scurt spectacol de dans. Ulterior în zona Greweln, peste 200 de dansatori din diverse localități au urcat pe scenă pentru a prezenta dansuri populare din diferite zone. Programul gândit de organizatori a cuprins și activități pentru copii, concerte, un târg de produse tradiționale, concursul de gătit gulaș, concursul de gătit mâncare tradițională maghiară și o seară de dans.
 

Sâmbăta trecută, parcul Greweln a găzduit a 21-a ediție a Festivalului de dansuri populare maghiare „Vándorcsizma”. Conform tradiției, evenimentul a debutat la ora 12:00 cu parada porturilor populare pe ruta Casa Millennium – Piața Corneliu Coposu, acolo unde s-a transmis salutul de bun venit și a avut loc un scurt spectacol de dans al tuturor formațiilor prezente. Deschiderea oficială a festivalului de dansuri populare maghiare, a avut loc la ora 13:00 în Parcul Greweln, acolo unde peste 200 de dansatori din diverse localități, au urcat pe scenă pentru a prezenta dansuri populare din zonele de unde au venit.
 

Cei prezenți în parcul Greweln au avut ocazia să cumpere obiecte din târgul de produse tradiționale, sau să viziteze iurta ridicată în centrul parcului. Pe lângă spectacolul de dansuri populare, programul zilei a cuprins concertele formațiilor Dinamic și Omega Revival. Tradiția culinară nu a lipsit nici anul acesta, iar interesul publicului a fost unul deosebit. La concursul de gătit s-au înscris zece echipe, împărțite în două secțiuni, mâncare tradițională maghiară și gulaș. Juriul a fost format din Chef Tiberiu Csiszer, Chef Lucian Păun și Chef Erni Schmidt. La secțiunea mâncare tradițională maghiară, câștigătoare a fost echipa Gabi & Prietenii din Cluj Napoca. La secțiunea Gulaș a câștigat echipa Jóbarátok/Prieteni Buni din Mediaș.
 
Parteneriat solid


Festivalul dansurilor populare maghiare „Vándorcsizma” a fost organizat de Uniunea Tineretului Democrat Maghiar Mediaș, UDMR organizația județeană Sibiu și Asociația Culturală Gyöngyvirág din Mediaș. Partener principal și la ediția din acest an, a fost Primăria Municipiului Mediaș.
    Trimite prin e-mail