marți, 28 mai 2024

Publicat la 5/28/2024 03:12:00 p.m. de

35 ani de troleibuz la Mediaș

Anul acesta se împlinesc trei decenii și jumătate de transport electric în municipiul de pe Târnava Mare. Cu acest prilej, societatea Meditur în parteneriat cu Primăria Mediaș, a organizat la sediul municipalității întrunirea Comitetului Director al Federației Transportatorilor Urbani, Suburbani și Metropolitani de Călători din România. În cadrul acesteia a fost prezentat un scurt istoric al transportului electric în România. Municipiul Mediaș a fost a șasea localitate din țară în care în care s-a realizat o rețea de troleibuze în anul 1989.
 

Sala mare de ședințe a Primăriei Mediaș a găzduit la sfârșitul săptămânii trecute întrunirea Comitetului Director al Federației Transportatorilor Urbani, Suburbani și Metropolitani de Călători din România. Evenimentul a fost prilejuit de sărbătorirea a 35 de ani de transport electric cu troleibuzul în municipiul Mediaș și a fost organizat de către societatea Meditur în parteneriat cu Primăria municipiului de pe Târnava Mare. Au participat Liviu Neag, Președintele Federației T.U.S.M.C., Primarul Gheorghe Roman, reprezentanți operatorului de transport local și invitații acestora.
 
Trecut, prezent și viitor
 
În cadrul ședinței desfășurate la sediul Primăriei Mediaș a fost prezentat un scurt istoric al societății de transport public, proiectul aflat în implementare și cele aflate în proces de licitație. Societatea locală de transport public a fost înființată în anul 1953 și a activat pe lângă Sfatul Popular Orăşenesc. În acest moment, în municipiul Mediaș, societatea Meditur deservește un număr de cincisprezece trasee. „Consider că este un eveniment special. Nu pot decât să felicit conducerea Meditur că a organizat un astfel de eveniment. Mă bucură faptul că am primit felicitări din partea Asociației transportatorilor pentru că nu am renunțat la transportul public electric. În Mediaș acesta se va relua după finalizarea lucrărilor pe străzile Blajului și Baznei, lucru care nu va mai dura foarte mult”, a spus Primarul Gheorghe Roman.
 
Bani europeni
 
Anul acesta a fost finalizat proiectul intitulat „Modernizarea, reabilitarea și extinderea traseelor de transport public electric pentru creșterea nivelului de siguranță și eficiență în circulație”, având o valoare de 11 milioane de Euro, proiect câștigat de municipiul Mediaș. În urma implementării acestui proiect a fost creată aplicația mobilă Meditur, au fost constituite stații noi pentru mijloacele de transport în comun, au fost extinse 2 tronsoane stradale principale de circulație. De asemenea, au fost achiziționate 2 stații de redresare, 3 troleibuze noi și 2 automate noi de eliberare carduri, achiziție de bilete și plata cu cardul. Totodată, au fost modernizate de 3 stații, a fost implementat un sistem nou de semaforizare și monitorizare video a traficului și au fost reabilitate 4 poduri rutiere. În momentul de față se află în desfășurare 2 licitații de achiziționare a 5 troleibuze, 1 autobuz electric și 16 autobuze electrice pentru viitorul transport metropolitan.
 
Scurt istoric
 
Societatea Meditur prestează serviciul de transport public local de călători încă din 1953 şi a funcţionat sub coordonarea autorităţilor locale. În 1990, parcul auto era compus din şase troleibuze articulate şi 16 autobuze, toate de producţie autohtonă, care efectuau integral transportul de călători în oraş, în satul Ighişul Nou şi comunele limitrofe. În 1992, prin decizia Prefecturii Sibiu, devine prima regie autonomă din ţară care se desprinde de regia judeţeană de transport public şi îşi desfăşoară activitatea în mod autonom până în 1995, când se uneşte cu Regia de Gospodărie Comunală, iar ulterior, în 1997, devine societate pe acţiuni. La ora actuală, Meditur are unic acţionar Consiliul Local şi funcţionează ca operator de transport public local din Mediaş.

            

    Trimite prin e-mail