duminică, 28 aprilie 2024

Publicat la 4/28/2024 03:20:00 p.m. de

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica, de Florii

Aproape 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica duminică, de sărbătoarea Floriilor, notează Monitorul de Cluj.

Foto: mitropolia-ardealului.ro

1.175.582 sunt femei şi 607.889 bărbaţi care poartă acest nume sau derivate ale lui. Dintre prenumele feminine, cel mai întâlnit este Florentina – 134.621 de persoane poartă acest nume, notează Agerpres.ro.
În rândul bărbaţilor, cel mai întâlnit este prenumele Florin – 344.058, dar şi Florian – 51.438.
În această zi, potrivit tradiției, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, acestea fiind sfințite și puse la icoane. Se credea că nu e bine să renunți la aceste ramuri dacă nu au venit celelalte Florii. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească.
Există credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teamă că aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, că albinele să se bucure de binecuvântarea divină, potrivit crestinortodox.ro.
Există și obiceiul ca părinții să-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți.
    Trimite prin e-mail