vineri, 1 martie 2024

Publicat la 3/01/2024 12:00:00 a.m. de

Mărţişoarele, simbolul primăverii, au căutare anul acesta la Mediaş

Comercianții s-au instalat încă de la sfârșitul săptămânii trecute în zona halelor din pieța agroalimentare și au așteptat ca medieșenii să vină să cumpere simbolul primăverii pentru persoanele care le sunt dragi. Prețurile mărțișoarelor au pornit în acest an de la 2 lei și au ajuns la 15 lei, în funcție de bugetul fiecăruia. 

 
Mărţişorul este o sărbătoare specific românească, care celebrează venirea primăverii. În fiecare an, în data de 1 Martie, se oferă persoanelor de sex feminin apropiate mărţişoare, ca mici semne de mulţumire, considerându-se că acestea sunt aducătoare de fericire şi noroc. În fiecare an, mulți medieșeni respectă această tradiție și cumpără mărțișoare pentru cei dragi.
 
Mărţişoare ieftine
 
Vânzarea a mers ceva mai greu în primele zile, iar asta pentru că medieșenii au venit, s-au uitat, au întrebat și doar unii au cumpărat mărţişoare pentru persoanele apropiate. „Avem mărțișoare tradiționale care sunt făcute manual de noi și am venit cu ele de la Buzău. Prețurile sunt acceptabile, pornesc de la 2 lei până la 15 lei. Sperăm să fie mai bine de 1 martie”, a explicat unul dintre comercianții de mărțișoare.
 
Pentru cei dragi
 
Printre cei care s-au învârtit prin faţa tarabelor de 1 martie, s-a numărat un domn hotărât să respecte tradiţia. A cumpărat mărţişoare pentru toată lumea. Explicaţia, este de datoria lui, pe care şi-o îndeplineşte în fiecare an. „Am respectat tradiţia în fiecare an. La fel fac şi de această dată. Mi se pare ceva perfect normal să vin să cumpăr mărţişoare pentru toate femeile care îmi sunt dragi” a spus bărbatul. La o altă tarabă era ceva mai multă agitaţie şi aceeaşi ofertă bogată. O doamnă a cumpărat mărțișoare care vor ajunge în Germania. „Pentru familia mea am luat. Sunt în Germania, acolo am surori, frați, nepoate. De când am fost mică aici, așa am fost crescută, cu această tradiție. În fiecare an, primeam mărțișoare și veneam cu mama, cu tata, cu bunica prin piață și era plin de mărțișoare. Te bucurai că primești, mergeam la școală, duceam la învățătoare, mai primeam de la colegi. Trebuie să meargă mai departe această tradiție, dacă s-ar pierde și ea atunci cu ce am mai rămâne”, a explicat aceasta.
 
Originea mărţişorului
 
Tradiţia spune că la originea mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi una albă, ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii, şi care era purtată în general de persoanele sensibile, considerându-se că această amuletă era aducătoare de noroc şi fericire.  Semnificaţia mărtişorului a rămas aceeaşi de-a lungul timpului, este un simbol al primăverii, al revenirii la viaţă. El ne aduce optimism şi credinţă.
    Trimite prin e-mail