marți, 26 martie 2024

Publicat la 3/26/2024 03:05:00 p.m. de

Drumeție de observare a păsărilor care se întorc din migrație

 

În acest sfârșit de săptămână, mai exact sâmbătă, Anii Drumeției îi invită pe cei mici și cei mari într-o nouă aventură de observare a păsărilor care se întorc din migrația de primăvară. Destinația aleasă pentru drumeția în lumea păsărilor de pădure va fi de data aceasta dealul Gușteriței.

foto: Arhivă

Drumeții vor porni la pas de-a lungul drumului de țară ce îi va conduce către vechea fermă din dealul Gușteriței. Prima oprire va fi chiar aici pentru a verifica dacă cuiburile de prigorii au fost ocupate de păsările ce au parcurs mii de kilometri din Africa pentru a-și depune ouăle în găurile săpate în peretele argilos din spatele fermei. Se pornește apoi mai departe, prin pășunea tot mai largă pentru a observa păsările ce se hrănesc din abundență cu insectele trezite și ele la viață de căldura primăverii. Înainte de intrarea în pădure drumeții vor avea ocazia să admire către sud-vest panorama munților Lotrului. În pădurea de amestec de stejar, carpen și tei îi va încânta cântecul păsărilor de pădure care își caută astfel o pereche pentru a începe sezonul cuibăritului.
După ce ies din pădure, deasupra de satul Hamba, vor face o scurtă pauză de prânz. După câteva povești și jocuri de descoperire a naturii cu cei mici, la care sunt invitați și cei mari să participe, pornim mai departe.
Se intră din nou în pădure și după aproximativ o jumătate de oră vor ieși într-o pajiște cu panoramă largă către munții Cindrel și Lotru. De aici, o coborâre lungă îi va conduce către vechea fermă și mai departe urmând drumul de țară pe care au venit de dimineață, se vor întoarce la biserica evanghelică din Gușterița, unde se încheie tura.
Pentru plecarea în drumeție, întâlnirea este la ora 10.00 în fața bisericii Evanghelice din cartierul Gușterița. După o scurtă prezentare a programului zilei, se pleacă în drumeție.
Traseul propus este unul ușor, are o lungime de aproximativ 10 km și o diferență de nivel de 200 metri. Durata turei este de aproximativ 4 – 5 ore. Tura este ușoară, potrivită persoanelor de orice vârsta precum și copiilor de minim 6 ani.
Pentru participarea la această drumeție nu este nevoie de echipament tehnic special specific turelor montane.
Costul este de 70 lei/participant adult și 20 lei/copil.
Copiii de peste 4 ani vor participa însoțiți de un adult, părinții sunt responsabili pentru a evalua dificultatea traseului pentru copii.
Pentru buna desfășurare a evenimentului numărul maxim de participanți este de 20 de persoane.

Ghid în această drumeție va fi Proca Mihai – ghid local și național de turism

    Trimite prin e-mail