marți, 12 martie 2024

Publicat la 3/12/2024 08:18:00 a.m. de

Centrul Școlar de Educație Incluzivă Mediaș a fost reabilitat și modernizat cu bani europeni, printr-un proiect al Consiliului Județean Sibiu

Aproape 140 de copii cu deficiențe mintale și locomotorii din zona Mediaș vor avea, în scurt timp, săli de clasă, cabinete de terapie și recuperare nou-nouțe, dotate cu mobilier școlar și aparatură medicală de ultimă generație. Centrul Școlar de Educație Incluzivă Mediaș a fost reabilitat și modernizat din fondurile europene nerambursabile. Acestea au fost obținute de Consiliul Județean Sibiu prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea lucrărilor care urmează să fie recepționate a fost de peste 4,6 milioane lei.
 
 
Lucrările de reabilitare și modernizare a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș, situat pe strada Piscului, numărul 8 au început în primăvara anului trecut. Investiția Consiliului Județean Sibiu, „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș”, a fost posibilă datorită fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Intervențiile de reabilitare, modernizare și amenajare s-au făcut asupra a două clădiri din totalul de trei câte are școala specială, care a fost dată în funcțiune în urmă cu aproape 55 de ani.
 
Lucrări în clădirea principală
 
Reabilitarea și modernizarea clădirii principale a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mediaș a inclus montarea de panouri solare și panouri fotovoltaice pentru producerea apei calde menajere, respectiv a energiei electrice, reparația capitală a instalației de iluminat, cu corpuri de iluminat cu led, și a instalației de încălzire cu o centrală termică pe gaz în condensație și dotarea cu corpuri statice cu control individual termostat. Alte lucrări prevăzute au fost cele de instalații specifice de curenți slabi, reparația capitală a instalațiilor sanitare și de apă canal, refacerea scării de beton armat între etajul II și mansardă, desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare, reparații termosistem anvelopă opacă laterală, recompartimentări, schimbarea parțială a tâmplăriei interioare de lemn, care este degradată, reparația locală a învelitorii, respectiv refacerea sistemului de colectare și evacuare a apelor pluviale.
 
Modernizare completă
 
În celălalt corp care a fost modernizat, cu o suprafață construită la sol de 67 metri pătrați, a fost amenajat cabinetul de kinetoterapie. Acesta va fi dotat cu aparate specifice: spaliere, pat masaj, bare paralele, bicicletă medicinală, bicicletă eliptică, bandă de mers și alergat, cușcă Rocher, multifuncțională fitness, saltele, mingi medicinale, cercuri, corzi, stepere, gantere, perete kinetic, perete gravitațional, perete magic, oglindă de mari dimensiuni. Lucrările de intervenție au constat în izolarea termică a pereților exteriori, reparația capitală a instalației de iluminat cu corpuri de iluminat cu led, dotarea cu corpuri statice cu control individual termostatat, instalații specifice de curenți slabi, desfaceri și refaceri de pardoseli și finisaje interioare. Investiția de la CSEI Mediaș a presupus și lucrări conexe precum desfacerea și refacerea trotuarelor și a pavajelor, inclusiv pavaj tactil pentru accesul persoanelor cu dizabilitate vizuală, refacerea gazonului, refacerea racordurilor și a branșamentelor.
 
Se cumpără echipamente noi
 
În cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Sibiu, școala a fost dotată cu table interactive, calculatoare, imprimante și multifuncționale, scannere, cu mobilier școlar pentru elevi și cadrele didactice. Alături de lucrările de reabilitare și modernizare, dotările vor contribui la îmbunătățirea actului educațional, a condițiilor de învățare și predare, a serviciilor medicale necesare copiilor cu cerințe educaționale speciale. La Centrul Școlar de Educație Incluzivă Mediaș învață atât copiii din municipiu, cât și din Copșa Mică, Valea Viilor, Agârbiciu, Târnava, Buzd, Brateiu și Nemșa.
    Trimite prin e-mail