joi, 22 februarie 2024

Publicat la 2/22/2024 01:57:00 p.m. de

Incursiune fascinantă în istoria bogată a zonei Mediașului. Expoziție de neratat la Muzeului Municipal

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, organizează la sediul Muzeului Municipal Mediaș expoziția temporară intitulată „Din Preistorie până în Evul Mediu. Descoperiri arheologice prin detecție din zona Mediașului”. Vernisajul va avea loc azi, de la ora 16!

Expoziția își propune să ofere publicului o incursiune fascinantă în istoria bogată a zonei Mediașului, prezentând o selecție de exponate extrem de interesante din patrimoniul local. „Obiectele expuse, descoperite în ultimii ani prin intermediul detecției de metale, oferă o perspectivă unică asupra evoluției tehnicii din această regiune de-a lungul a peste trei milenii de ani”, a declarat Anamaria Prodan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Mediaș.

Din zona Mediaș

Colecția este alcătuită din piese arheologice confecționate din bronz, cupru, fier și argint, care sunt extrem de valoroase din punct de vedere științific și istoric. Printre exponate sunt incluse depozite de bronzuri, tezaure din argint, piese de podoabă, unelte și arme, ilustrând diverse epoci istorice, precum Epoca Bronzului, Epoca Fierului, Antichitatea, Epoca Migrațiilor și Evul Mediu. Toate aceste bunuri arheologice provin exclusiv de pe teritoriul actual al municipiului Mediaș și din împrejurimile sale.

Mai mulți căutători

Începând cu anul 2014, aceste descoperiri arheologice au început să îmbogățească patrimoniul muzeului local și implicit al municipiului de pe Târnava Mare, ca urmare a contribuției unor pasionați în practicarea hobby-ului de detecție metale. „Printre cei care și-au adus aportul la descoperirea și aducerea la lumină a acestor artefacte putem să-i amintim pe Victor Dima, Victor Dima Jr., Alexandru Tulinschi, Dinu Vlaicu, Gheorghe Ursu, Gabriel Tătar, Alexandru Moldovan, Roland Gökel-David, Radu Limbășan, Alin Nevodar, Doru Dinea sau Daniel Apostol”, mai spune Anamaria Prodan, purtătorul de cuvânt al municipalității.

Expoziție temporară

Expoziția „Din Preistorie până în Evul Mediu. Descoperiri arheologice prin detecție din zona Mediașului” este una temporară. Vernisajul este programat joi, 22 februarie, de la ora 16:00 și se va bucura de participarea mai multor persoane pasionate de detecția de metale. Expoziţia va putea fi ulterior vizitată de către persoanele interesate, la sediul Muzeului Municipal Mediaș de pe strada Miteazu Viteazu, numărul 46, în perioada 22 februarie –  2 august 2024. 

    Trimite prin e-mail